Glasnogovornik Županijskog suda: Paladina će biti ispitan tek ako istraga postane pravomoćna

Vijesti 18. lis 202311:42 0 komentara
N1 / Ivan Hrstić

Kako je N1 prvi objavio, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu otvorio je na temelju prijave Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH) istragu protiv bivšeg ministra graditeljstva Ivana Paladine i dvojice bivših članova uprave IGH zbog sumnje da su oštetili IGH za 250.000 eura.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je danas za Hinu da je sudac istrage prihvatio prijedlog IGH o nastavku kaznenog progona nakon što je državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv Paladine i dvojice bivših članova uprave IGH Olivera Kumrića i Tomislava Đurića.

Devčić je pojasnio da je rješenje o pokretanju istrage nepravomoćno te da oštećenik prema Zakonu o kaznenom postupku može stupiti na mjesto tužitelja ako državni odvjetnik ustanovi da nema osnova za pokretanje ili provođenje kaznenog progona.

Dodao je da Paladina, Kumrić i Đurić imaju pravo žalbe na nepravomoćno rješenje o pokretanju istrage te da će trojica osumnjičenika biti ispitani tek ako istraga postane pravomoćna.

Sudac istrage, podsjetimo, odbio je prvi zahtjev IGH da se protiv Paladina i ostalih pokrene kazneni postupak, no izvanraspravno vijeće suda je nakon IGH-ove žalbe vratilo zahtjev na ponovno odlučivanje.

Postoji sumnja da su Paladina kao predsjednik uprave te Kumrić i Đurić kao članovi Uprave oštetili IGH za oko 250.000 eura, prodavši ispod cijene IGH-ove nekretnine u zagrebačkoj Ulici Petra Grgeca 4.

Paladina je dužnost ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne uprave, u čijem je resoru i obnova od potresa, preuzeo u ožujku 2022. nakon što je na osobni zahtjev dužnosti razriješen Darko Horvat, koji je u veljači 2022. uhićen zbog sumnji u nezakonitu dodjelu potpora malim poduzetnicima.

Paladina je razriješen ministarske dužnosti na vlastiti zahtjev u siječnju ove godine, a o njegovom odlasku počelo se nagađati krajem prošle godine, nakon što je premijer Andrej Plenković rekao da obnova ”ide nestvarno sporo”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!