Goldstein: Tito je bio veći Hrvat od Pavelića, dio je naše povijesti i Ustava

Vijesti 19. tra 202322:05 0 komentara
N1

Opomenama i udaljenjem Mira Bulja (Most) iz Sabornice Hrvatski sabor u srijedu je polemično započeo rad, pokušavajući drugi put izglasati Vladin prijedlog da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira izmijeni u hitnoj proceduri.

Oporba, koja se i prošli tjedan bunila zbog hitnosti, svoje je zamjerke ponovila i danas, ističući kako nema objektivnih razloga da se zakon mijenja u hitnoj proceduri.

Miro Bulj prozvao je Vladu i vladajuće da uvode drakonske kazne, “u biti verbalni delikt“, kako bi prosuđivali što su lažne vijesti i kako bi kažnjavali HOS-ovce za njihov „legitimni pozdrav“ Za dom spremni. Hrvatskim braniteljima onemogućujete njihov legitiman pozdrav, ja ga ponavljam – Za dom spremni, rekao je Bulj. Od njega us se ogradili saborski zastupnici lijevih parlamentarnih stranaka, poručivši mu da najveći dio branitelja nikad nije stajao iza toga pozdrava.

Milorad Pupovac (SDSS) kazao je kako je izvikivanje ustaškog zločinačkog pozdrava ZDS za rasprave, kao što je učinio zastupnik Bulj, “teška uvreda i poziv na mržnju i nasilje”.

No, rasprava je u jednom trenutku eskalirala zastupnici su se vrijeđali međusobno, a nekolicina je krenula prema stolu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Epilog je izbacivanje čak njih trojice iz Sabornice.

“Hrvatska je po Ustavu definirana na antifašističkoj tradiciji”

Također, Vijeće Židovske općine Zagreb i Koordinacija židovskih općina u Republici Hrvatskoj prihvatili su poziv ravnatelja Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac da sudjeluju na zajedničkoj komemoraciji u povodu obljetnice proboja zarobljenika iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac.

“Komemoracija će se ove godine održati u nedjelju 23. travnja“, potvrdio je za N1 predsjednik Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus.

O prvoj, zajedničkoj koloni sjećanja nakon osam godina, u Newsnightu je govorio povjesničar Ivo Goldstein. Osvrnuo se na današnji kaosu u Saboru oko pozdrava ZDS i na relativiziranje ustaških zločina kroz povijesni revizionizam te antisemitizmu u Hrvatskoj.

Goldstein kaže da je odluka Koordinacije židovskih općina o zajedničkoj koloni u Jasenovcu dobra odluka. Rekao je da je prošle godine umalo bila zajednička komemoracija.

“Bile su dvije, ali iz posve drugih razloga od onih koji su motivirali narod žrtava i antifašista da od 2015. godine bojkotiraju Jasenovačku komemoraciju. Problem je daleko od toga da je riješen. Ne može se sve svoditi na to da li će se i na koji će se način zabraniti pozdrav Za dom spremni. I kad bi se to dogodilo, problem se ne bi riješio. Problem je puno dublji, on je puno duži, on praktički traje 33 godine i radi se o tome da postoji jedna jaka povijesno revizionistička struja i neoustaška struja, koja se suočava sa jednom drugačijom kulturom sjećanja koju mi moramo imati i njegovati”, rekao je Goldstein i dodao da je Hrvatska po Ustavu definirana na antifašističkoj tradiciji.

“Izbor Vukelić bi za Zagrebačko sveučilište značilo civilizacijsku sramotu”

Komentirao je prijedlog Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Rekao je da podizanje kazni nije dovoljno. “Problem je puno širi. Treba se sjetiti da je Vlada u siječnju 2023. godine ratificirala dvije rezolucije koje je donijela Međunarodna udruga za holokaust o umanjivanju i negiranju posljedica Holokausta i o definiciji antisemitizma. A u tim, pravno nebvezujućim rezolucijama se kaže, da napori da se umanje ili opravdavaju posljedice holokausta, a to znači značajno umanjivanje broja žrtava, osporavanje mehanizama i organiziranosti genocida kojeg su počinili njemački Reich i zemlje saveznice, a to je naravno i NDH. A kad to prevedemo u jezik naše političke svakodnevice, onda vidimo da je problem na dnevnoj bazi tu”, kaže Godstein i objašnjava: “kad se negira postojanje logora Jasenovac, kada se umanjuje broj žrtava i zločinački karakter NDH”.

Rekao je da “svi oni koji govore da Jasenovca nije bilo ili da su u Jasenovcu bili samo politički protivnici i da je NDH samo izraz volje hrvatskog naroda i hrvatska država, a ne i nacifašistička tvorevina to je zapravo negiranje holokausta i antisemitizam”.

Komentirao je imenovanje povjesničarke Vlatke Vukelić za dekanicu Hrvatskih studija. Zapitao se kako bi se građani Hrvatske osjećali da na nekom hrvatskom sveučilištu predaje netko, a pogotovo da bude biran za dekana, koji tvrdi da su se Srbi u Vukovaru 1991. godine samo branili, da su Hrvati sami napustili Vukovar, da nisu bili ubijani na Ovčari već da su otišli na Madagaskar i Venezuelu?

Na pitanje negira li ona Holokaust, Goldstein kaže da ima puno pravo nju nazvati antisemitom. Rekao je da bi njen izbor za zagrebačko sveučilište značilo civilizacijsku sramotu.

“Tuđmanova ideja pogrešno je postavljena”

Na pitanje je li iz one Tuđmanove ideje o pomirenju sinova partizana i ustaša, partizani nekako ispali iz jednadžbe, Goldstein kaže kako je “Tuđmanova ideja pogrešno postavljena”.

“Ja sam sin partizana i 80 ih godina sam se družio sam sinovima ustaša i to nam nije bilo važno. I sad imam prijatelje čiji su očevi bili na Bleibuirgu i vratili se doma i tog za moju generaciju rođenu 50 ih i ranih 60-ih godina nije bio problem. To je bio problem samo u glavama ostarjelih partizana i ustaša koji su kao Tuđman tad ušli u 60-te i 70-te godine i to nametnuli”, rekao je Goldstein.

“Suočeni s agresijom koja je došla iz Beograda i Srbije, od strane JNA i Miloševićevog režima, ljudi su se ujedinili bez obzira na vjersko i političko opredjeljene. I bio je opći konsenzus da se branimo. Ova priča o ujedinjenju sinova ustaša i pratizana je jedan od elemenata izgradnje politike povijesnog revizionizma. Druga je ona Tuđmanova glasaovati rečenica da je NDH bila i izraz težnje hrvatskog naroda za samostalnom državom. Ja bi tu rečenicu i potpisao, pod uvjetom da je Tuđman dodao još pola rečnice, da je većina hrvatskog naroda u prvim mjesecima rata shvatila da to nije takva država”, kaže Goldstein i dodaje da je tom rečenicom otvorio vrata neoustaškim i revizionističkim stavovima u narednim godinama.

Komentirao je i izjave saborskih zastupnika koji kažu da je ZDS pozdrav HOS-ovaca i da se, ako se on pokuša zabraniti, da će se radi o verbalnom deliktu.

Goldstein je rekao kako je on bio vladinog vijeća za prošlost koje je dalo preporuke o pozdravu ZDS. Rekao je da je to bilo u vremenu kad je pritisak prema neoustaškim i revizionističkim stavovima bio jako slab. “Vijeće je sugeriralo da se zabrani pozdrav Za dom spremni, osim za komemorativne svrhe, uz posebnu dozvolu vlade, za one jedinice u Domovinskom ratu imale takav pozdrav”, rekao je Goldstein. Kaže da okupljanje postrojbi veterana HOS-a koje provodi Marko Skejo u Splitu je veličanje NDH jer ta jedinica HOS-a nije uopće osnovana u travnju nego u rujnu ili listopadu.

Rekao je da to nema veze s onim što je to vijeće preporučilo Vladi. Objasnio je da Plenkovićeva vlada nikad nije donijela podzakonske i zakonske akte, odnosno odredila proceduru, kad i tko može tražiti dozvolu da se pozdrav Za dom spremni smije koristiti.

Govorio je o revizionizmu kao kriminalnoj bazi, radikalizaciji društva. Također, kaže i da se nedovljno uči u školama da su se partizani borili za federalnu Jugoslaviji, ali i Hrvatsku.

“(Josip Broz) Tito je oslovodio Istru i Hrvatsko primorje. Bio je veći Hrvat od Pavelića. Tito je dio hrvatske povijesti i dio hrvatskog Ustava. Ako tako postavimo stvari, a ne u revizionističkoj i u ustaškoj maniri, onda ćemo zapravo vidjeti da postoji baza za zdravu antifašističku percepciju prošlosti”.

Više pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!