Predstavnici židovskih općina ponovno na zajedničkoj komemoraciji u Jasenovcu

Vijesti 19. tra 202315:42 0 komentara
Josip Regovic/PIXSELL

Vijeće Židovske općine Zagreb i Koordinacija židovskih općina u Republici Hrvatskoj prihvatili su poziv ravnatelja Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac da sudjeluju na zajedničkoj komemoraciji u povodu obljetnice proboja zarobljenika iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac.

“Komemoracija će se ove godine održati u nedjelju 23. travnja“, potvrdio je za N1 predsjednik Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus.

Podsjećamo, predstavnici židovskih općina već niz godina ne sudjeluju u zajedničkim komemoracijama nezadovoljni odnosom vlasti prema veličanju NDH i ustaškog režima te su tražili i zakonsku zabranu korištenja ustaških simbola i pozdrava “Za dom spremni”.

Kraus: Negiranje Holokausta ostaje bez sankcija

Kraus je, inače, u utorak na komemoraciji za žrtve Holokausta održanoj na zagrebačkom Mirogoju upozorio da negiranje Holokausta ostaje bez sankcija te da židovska zajednica svjedoči kulturocidu.

Drugi put mirno promatrate kako nestajemo, rekao je Kraus, zaključivši dio svoga govora o stanju Židova u Hrvatskoj danas kojeg po njemu obilježava sve manji broj ljudi, ali i uništavanje njihovih tragova ekshumiranjem židovskih grobnica i grobalja, što omogućuju zakoni nakon što vlasnici deset godina na plaćaju grobno mjesto.

Prema Krausu, u posljednje vrijeme na Mirogoju je ekshumirano više od tri i pol tisuće zemnih ostataka, nakon čega se mijenjaju obilježja na grobnicama i one gube raniji identitet.

Svjedočimo kulturocidu i čeka se da nestanemo, upozorio je Kraus.

Podsjetio je da je od nacizma, fašizma i ustaštva stradalo šest milijuna Židova, među kojima i milijun i pol djece. Na području Nezavisne Države Hrvatske pobijeno je 35 tisuća Židova, odnosno 80 posto njih.

Progoni u NDH počeli su pet dana nakon proglašenja, a bilo je osnivano više od 50 logora o čemu se, kazao je Kraus, ne želi javno govoriti.

U općoj javnosti, ali i u obrazovnom sustavu po njegovim riječima prisutno je negiranje Holokausta, što ne samo da ostaje bez sankcija već se takve osobe bira na najviše funkcije, čak i na položaj dekana.

Naglasio je da Židovi ne odustaju od zahtjeva za kažnjavanje negiranja zločina i pozdravio strože izmjene Zakona o prekršajima koje za isticanje simbola koji potiču na mržnju previđaju kazne od 700 do 4000 eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.