“Građani opravdano percipiraju Vrhovni sud i sudbenu vlast kao nefunkcionalne”

Vijesti 09. ožu 202117:22 > 19:22 0 komentara
N1

Bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić govorio je u Newsroomu na N1 o uzrocima i mogućim posljedicama sukoba Pantovčaka i Banskih dvora oko izbora predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda.

Krunislav Olujić je kazao da 2017. godine pri izboru Đure Sesse na to mjesto nije bilo nikakvih problema:

“Tada nije bilo nikakvih problema jer je Kolinda Grabar Kitarović tada koristila svoje ustavne ovlasti i predložila Đuru Sessu.”

Dalje je govorio o stanju kakvo je zavladalo nakon unošenja izmjena u Zakon o sudovima, u dijelu o izboru predsjedniku Vrhovnog suda. Olujić je objasnio da su u zakon unijete odredbe po kojima Vlada predlaže kandidata za glavnog državnog odvjetnika, a predsjednik Republike predlaže Saboru kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Podsjetio je da je istovremeno unijeta odredba o raspisivanju javnog poziva i od DSV-a i od DOV-a.

“Taj članak i odredba Zakona o sudovima je apsolutno promašena i apsolutno nepotrebna”, kazao je što misli o tim izmjenama i dodao:

“Predsjednik ima tzv. izvorno ustavno ovlaštenje kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, riječ je o samoizvršivoj ustavnopravnoj normi za primjenu koje nije potrebno donošenje nikakvog provedbenog zakona.”

Olujić je rekao i to da to znači da predsjednik Zoran Milanović predlaže kandidata, a da Sabor donosi odluku, te da to može čak i neovisno o prethodnom mišljenju saborskog Odbora za pravosuđe.

VEZANE VIJESTI

Nakon priloga o Milanovićevim izjavama o “čistom stranačkom privatluku”, te optužbi o “osovini Šeksa i Šeparovića”, Olujić je rekao:

“Optužba nije teška jer iza te optužbe stoje činjenice, jer ne samo zbog kumskih veza, gospodin Šeparović je rezultat te kadrovske kuhinje i Šeksove kadrovske kušalice iz koje je proizišao i predsjednik Ustavnog suda.”

Olujić je skoro sasvim siguran da će Ustavni sud, na zahtjev Darija Juričana o ocjeni ustavnosti ovakvog Zakona o sudovima, donijeti odluku da je zakon u skladu s Ustavom: “Moje insajderske informacije govore da je odluka već gotova, da će koncem travnja ugledati svjetlo dana.”

“Većina sudaca nalazi se pred reizborom”, naveo je kao dodatni razlog zašto misli da će odluka Ustavnog suda biti takva.

Rekao je dalje da se ne slaže s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom da Sabor i DSV iz prijedloga Milanovića Zlate Đurđević kao kandidatkinje za predsjednicu VS-a, mogu “iščitati” odluku da se krene u raspisivanje novog javnog poziva kandidatima za VS. Objasnio je zašto misli da Sabor i DSV to ne mogu: “Iz jednostavnog razloga zato što je riječ o izvršavanju izvorne ustavne ovlasti predsjednika.”

“Hrvatska jedno dulje vrijeme neće imati predsjednika Vrhovnog suda”, konstatirao je, a kao osobu koja bi trebala biti u svojstvu osobe koja za to vrijeme vodi VS naveo je Marina Mrčelu, na osnovu slova Zakona o sudovima, gdje se govori da predsjednika mijenja osoba kojoj je povjeren godišnji raspored poslova.

No, kazao je, taj raspored poslova istječe s istekom godine:

“Ulazimo u ustavnopravnu krizu, a ulazimo iz jednostavnog razloga što parlamentarna većina, kojom predsjeda predsjednik Vlade, odnosno HDZ, želi svog kandidata za predsjednika VS-a.”

Rekao je i o kome misli da je riječ:

“Đuro Sessa bi vjerojatno bio ta osoba koja bi ušla u svoj drugi predsjednički mandat.”

Na primjedbu voditelja da je predsjednik Milanović rekao da Sessu neće nikada predložiti, Olujić je rekao:

“Govorio sam da je riječ o osobi koja ne samo da ne zaslužuje, nego niti ne može biti predsjednik Vrhovnog suda, da je poziciju predsjednika Vrhovnog suda kao najvišeg suda u državi i čelne osobe sudbene vlasti pa i glasnogovornika sudbene vlasti, doveo do razine neprepoznatljivosti. Osoba je sklona privatizaciji niza tih stvari koje je obnašao tijekom predsjedničke dužnosti. Sjetite se samo izbora sudaca trgovačkog suda gdje je dominirao i sin Đure Sesse. Opravdana je percepcija građana o Vrhovnom sudu i cijeloj sudbenoj vlasti kao nefunkcionalnoj, kojom vladaju nekompetencija, kriterij osrednjosti, pa i nepotizam i korupcija.”

VEZANE VIJESTI

Za to što su u vrijeme donošenja izmjena Zakona o sudovima Orsat Miljenić i Peđa Grbin govorili da je riječ “o jednoj od najboljih stvari”, a danas Grbin kaže da je izborno ustavno pravo predsjednika Republike Hrvatske ono koje je ključno, Olujić je rekao da Grbin gubi na vjerodostojnosti: “SDP tada nije bio u stanju promotriti cjelokupnu stvar.”

Olujić je dalje komentirao izjavu Andreja Plenkovića o Zlati Đurđević kao kandidatkinji, gdje je premijer rekao: “Nije više bitno. Ako se netko prihvati kandidature ovim putem, onda to više nije bitno…”

Olujić je rekao što misli je li premijer siguran da će Ustavni sud stati na njegovu stranu?

“Apsolutno. Voljeni vođa i učitelj gospodin Plenković kao hrvatski premijer, a istovremeno i, usudio bih se reći, najveći kunktator u novijoj hrvatskoj povijesti, u posljednja dva dana kad je riječ o kandidaturi gospođe Zlate Đurđević, više nego očito reterira. Jučer je izrazio žaljenje zašto se nije držala zakonom propisane procedure, a danas, evo, smatra da je već prošlo vrijeme.”

“Najvjerojatnije ćemo dobiti osobu predsjednika VS-a iza koje će stajati predsjednik Milanović”, kazao je Olujić.

O Zlati Đurđević je podsjetio na neke njene izjave o uspostavljanju ovakvog Visokog kaznenog suda:

“Otvoreno je priznala ono što je svima nama pravnicima jasnoo da takav Visoki kazneni sud, najblaže rečeno, čini upitnim Ustavom utvrđeno poziciju Vrhovnog suda kao najvišeg suda u državi, koji osigurava jedinstvenu primjenu zakona.”

“Postavlja se pitanje čemu služi takav Vrhovni sud koji, nota bene, ima preko 40 sudaca u državi u kojoj ima nešto manje od 4 milijna stanovnika, kraj neprijeporne činjenice da Vrhovni sud SAD-a mislim da ima samo 9 članova. Očito se Vrhovni sud pretvara polako ali sigurno u nešto što ne izvire iz odredaba hrvatskog Ustava i da se pretvara u nekakvu turističku agenciju koja će se baviti organiziranjem seminara, predavanja, simpozija itd.”

Ponovio je još jednom da izlaz vidi u oslanjanju na “Ustavom propisanu proceduru”:

“Sve protivno tome vodi u ustavnu krizu koja može imati neslućene razmjere.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!