Obustavljen postupak procjene utjecaja na okoliš spalionice KBC Rebro

Vijesti 22. svi 202316:29 0 komentara
N1

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja obustavilo je postupak procjene utjecaja na okoliš objekta za gospodarenje medicinskim otpadom KBC-a Zagreb, priopćili su u ponedjeljak iz građanske inicijative "Stop spalionici Rebro".

Većina članova povjerenstva resornog Ministarstva koji su odlučivali o slučaju spalionice na Rebru pobunila se protiv površnosti, nestručnosti i nelogičnosti iz Studije utjecaja na okoliš, navode iz građanske inicijative.

Poručuju kako je projekt izgradnje spalionice u Maksimiru trebao biti obustavljan još u listopadu prošle godine no, umjesto toga, pušten je u javnu raspravu.

Obustava postupka procjene utjecaja na okoliš bila je jedina opcija za Ministarstvo koja je unutar zakona, tvrdi inicijativa dodajući kako je s današnjim rješenjem onemogućena realizacija projekta spalionice.

“Pozitivne promjene dolaze iz zajedničkih napora i suradnje sa Zelenom akcijom, stoga pozivamo građane da se pridruže i aktivno sudjeluju u donošenju svih akata koji se tiču zajednice i civilnog društva. Sada imamo priliku biti primjer drugim zajednicama i pokazati kako održivost može biti temelj za napredak i prosperitet”, poručila je Maris Špero iz inicijative “Stop spalionici Rebro”.

U svom obrazloženju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja skinulo je odgovornost sa sebe, implicirajući time da je članica povjerenstva imenovana ispred Grada Zagreba, pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša i održivo gospodarenje otpadom Sandra Tucak Zorić, propustila posebno istaknuti da Grad Zagreb nije dao suglasnost, navode iz inicijative.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!