Gradskom vijeću dva prijedloga o završetku mandata intendanta riječkog HNK

Vijesti 02. kol 202216:48 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Kazališno vijeće (KV) HNK Ivan pl. Zajca u utorak je odlučilo Gradskom vijeću proslijediti zahtjev intendanta Marina Blaževića za prijevremenim završetkom mandata u prosincu 2023., ali i prijedlog za razrješenje po kojemu Blažević više nema povjerenje Kazališnog vijeća.

KV je primilo zahtjev intendanta za prijevremenim okončanjem mandata na osobni zahtjev, na 31. prosinca 2023., godinu dana prije isteka mandata. Blažević je rekao da traži razrješenje ponajprije iz osobnih razloga pa bi odbijanjem odbili i njegovo pravo da odstupi iz osobnih razloga.

#related-news_0

Predsjednik KV-a Zvonimir Peranić izvijestio je da su dobili pismo gradonačelnika sa zamolbom za povlačenje zahtjeva za razrješenje intendanta na osobni zahtjev s dnevnog reda. U dopisu stoji da je obavljen upravni nadzor ministarstva, u kojemu nisu uočeni nedostaci u radu, a interna revizija osnivača, Grada Rijeke, još je u tijeku.

Peranić je kazao da osnivač predlaže da se o zahtjevu intendanta za razrješenjem ne raspravlja do završetka revizije, a zaprimljen je i dopis ministrice kulture koja je također istog stava, zabrinuta je u vezi s događanjima u Rijeci.

KV je uvrstio na sjednici u dnevni red i prijedlog o razrješenju intendanta, koji je podnijelo Kazališno vijeće, pročitao član KV-a Dražen Mikulić, dok je šire obrazloženje iznio član KV-a Bojan Šober. Uz prijedlog odluke, Gradskom vijeću će biti dostavljeno i očitovanje intendanta, za koje je određen rok do 5. rujna.

U obrazloženju se navodi da se prijedlog podnosi zbog neusvojenog izvješća o radu HNK na sjednici Gradskog vijeća održanoj 4. svibnja, zbog uvida u ravnateljske ugovore te naknadnih odluka i aneksa koji pogoduju privilegiranim pojedincima.

“Sačekuša za intendanta”

Navedena su neiznošenja istine na traženja i upite o ugovorima i isplatama za vrijeme sudjelovanja na EPK, rad izvan kazališta intendanta i članova Uprave bez suglasnosti, afere u kojima je sudjelovao ili ih proizveo intendant, narušeno povjerenje između djelatnika i Uprave te urušeni ugled i nesagledive štete učinjene kazalištu.

Blažević je ustvrdio da nema legalne osnove za takvo razrješenje, kao ni negativnog revizijskog nalaza, dodavši da je KV od gradonačelnika i ministrice kulture upozoren da takav prijedlog neće poduprijeti.

Smatra da bi se time onemogućila realizacija nove kazališne sezone, ugrozila prodaja pretplate, načinila programska šteta i onemogućilo pravovremeno prijavljivanje programa na natječaje, pa kazalište u 2023. ne bi imalo sredstava za programe te da bi bila ugrožena provedba europskih projekata i otežana primjena novog kolektivnog ugovora.

Gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar ističe važnim da se kazalištu nanese minimalna šteta, da kazalište radi i gostuje. Ima i nezadovoljnih, ali smjena treba biti obavljena na primjeren način, rekao je, ocijenivši kako se “sačekušom na sjednici želi šutnuti intendanta bez rasprave.”

Sjednica je nastavljena, a na dnevnom redu je 27 točaka, među kojima su financijsko i programsko izvješće, suglasnosti za rad izvan kazališta intendantu, upravitelju tehnike i ravnateljici Hrvatske drame.

KV se sastoji od pet članova, u njemu su sada predstavnici osnivača Bojan Šober, Zvonimir Peranić i Dalibor Laginja, predstavnik zaposlenih Slavko Sekulić i predstavnik umjetnika Dražen Mikulić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!