Gripa stiže, pitali smo Hrvate hoće li se cijepiti: “Ništa ja, nisam ni bila kod doktora od ’74.”

Vijesti 20. lis 202306:55 0 komentara

Gripa je pred vratima pa je tako danas u Hrvatsku stiglo više od pola milijuna doza cjepiva. Kao i svake godine besplatno se može cijepiti dio građana, a drugi pak, cjepivo moraju kupiti sami. U svakom slučaju, preporuka liječnika je da se cijepe svi.

“Ja čajeve pijem i ja sam starinska žena i držim se strogo onih starinskih… Ništa ja, nisam ni bila kod doktora od ’74.”, pohvalila se Dubrovčanka.

Ne prati sve dobro zdravlje i sreća kao ovu gospođu iz Dubrovnika. Zato liječnici savjetuju cijepljenje protiv gripe svim starijima od 65 godina, trudnicama, zdravstvenom osoblju te osobama koje boluju od nekih kroničnih bolesti.

“Ljudi misle – neće mene, možda ja ove zime neću dobiti gripu, ali ako se to desi onda taj rizik raste enormno. Znači, u prvom tjednu infekcije je veća vjerojatnost da čovjek dobije srčani udar čak 10 puta, a da dobije moždani udar je čak 8 puta”, kaže Jasna Čerkez Habek, internistica u KB Sveti Duh.

A komplikacije je moguće prevenirati. Naravno, cijepljenjem. Više od pola milijuna doza u idućim će danima biti upućeno prema županijskim centrima, potom u ordinacije obiteljske medicine. Za rizične skupine cjepivo je besplatno.

“Naučili smo upravo tijekom COVID pandemije da osobe koje su preuhranjene, pretile, osobe sa šećernom bolešću, osobe s pridruženom kardiovaskularnom bolešću su imale izrazito visoku smrtnost. Primjerice, osobe sa šećernom bolesti vam imaju 3 puta veći rizik od hospitalizacije, 4 puta veći rizik da završe u jedinicama intenzivnog liječenja, smrtnost je nekoliko puta veća”, poručuje Dario Rahelić, endokrinolog, Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac.

Cijepljenje počinje krajem listopada, a evo što kažu građani.

“Cijepim se protiv gripe, ali još se nisam cijepila. Pozvat će me doktorica.”

“Nisam još, ali ću se cijepiti rado.”

“Nemam tu naviku, jednostavno smatram da sam dovoljno zdrav i da mi je imunitet okej.”

“Pazim na zdravlje, pazim na prehranu, mislim da je to i dobar imunitet da je čisto dovoljan za to.”

“Nisam još u životu imo gripu. I ne cijepim se i strah me da ću je dobiti ako se cijepim.”

I to je moguće, ali ne zbog cjepiva, nego samo ako se osoba ne cijepi dovoljno rano kako bi imunitet proradi. A virusi će početi cirkulirati kroz koji tjedan, ranije nego što je to bio slučaj u predpandemijskom razdoblju.

“Ova nadolazeća epidemija ne bi trebala biti nekakvo iznenađenje i ne bi trebala biti velika po broju slučajava, odnosno trebala bi biti približnog inteziteta kao što bi bila i lanjska”, smatra Goran Tešović, infektolog, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

A u prošloj sezoni prijavljena je gotovo 41 tisuća oboljelih, a 23 osobe umrle su zbog gripe i njezinih komplikacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!