Grlić Radman: Nema suspenzije Schengena; Lipavsky: Trebaju nam mjere protiv ilegalnih migracija

Vijesti 20. lis 202311:21 1 komentar

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman sreo se sa svojim češkim kolegom anom Lipavskýjem. Dvojica ministara nakon sastanka su stala pred novinare u Zagrebu.

Grlić Radman naglasio je dobre hrvatsko-češke odnose i prisjetio se čeških turista koji su vjerni gosti u Hrvatskoj.

I današnji razgovori potvrdili su, kaže ministar, bliskost stajališta dviju zemalja u mnogim pitanjima. Češka i Hrvatska dijele mnoge vrijednosti, rekao je.

Istaknuo je temu sigurnosti Zapadnog Balkana i promicanje europskog puta. Također je dodao kako mu je drago što njegov češki kolega shvaća važnost otvaranja pristupnih pregovora s BiH.

Dvojica ministara razgovarala su i problemu ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi.

“Imamo solidarna stajališta o događajima na Bliskom istoku, podržavamo Izrael i istodobno pozivamo na pridražvanje međunarodnog humanitarnog prava kako bi se spriejčila stradanja civila. Ne smijemo zaboraviti ni krvavu rusku agresiju na Ukrajinu koja treje više od 600 dana. Obje naše zemlje su angažirane na pomoći Ukrajini i njenom stanovništvu”, kaže Grlić Radman.

Aktivna češka zajednica u Hrvatskoj

I Lipavskýj je istaknuo sjajne odnose Hrvatske i Češke te naglasio kako je međusobna trgovinska razmjena prešla iznos od milijardu eura i raste i dalje.

I Čeh smatra da Zapadni Balkan nema alternativu osim biti dio EU-a te da bi trebalo oživjeti inicijative proširenja.

Lipavsky je posjetio i Daruvar, u kojemu je brojna i aktivna češka zajednica u Hrvatskoj. Imao je, kaže, prilike sresti se s ljudima koji tamo žive i rade i s njima razgovarati i kaže kako je to najaktivnija češka manjinska zajednica u inozemstvu i sjajan primjer suradnje.

“Veselim se susretu u Češkoj”, poručio je Lipavsky Grliću Radmanu.

Suspenzija Schengena

Na pitanje je li suspenzija Schengena znak da se Europa nije sposobna nositi s migrantskom krizom, Lipavsky kaže kako je Schengen pod pritiskom zbog ilegalnih migracija, ali i čitav niz alata koji pomažu u borbi protiv toga. “Mi smo naćalost morali uvesti kontrole na granici sa Slovačkom, oni s Mađarskom… Znam da je slična situacija i u Hrvatskoj. Stalno ponavljam da Europa mora prihvatiti paket mjera protiv ilegalnih migracija koji će nam da ti alate pomoću kojih ćemo se boriti protiv toga. Do tada ćemo biti svjedoci ovih mjera”, kaže češki ministar.

Grlić Radman kaže kako nije došlo do suspenzije Schengena. “Ovdje se radi o borbi protiv terorističkih prijetnji. Svi smo svjedoci događšaja u Bruxellesu, Parizu, i nelegalnih migrantskih gibanja, ali prije svega, terorističkih prijetnji. Ovo nije suspenzija Schengena nego uvođenje mjera u skladu sa schengenskim zakonom”, kaže hrvatski ministar.

Prijetnja terorizma

Na pitanje razmišlja li se o dizanju stupnja sigurnosti u Hrvatskoj, zbog prijetnje terorizma, Grlić Radman kaže da terorizam ne poznaje granice i da je zbog toga važno multilateralno djelovanje. “Najveći migrantski val je krenuo prema EU-u, važna je suradnja i donošenje svih instrumenata i mehanizama koji će spriječiti ilegalnu migraciju. Svakako je veliki izazov ilegalna migracija i EU zato mora jačati svoje kapacitete, kako bi se oduprla tom terorističkom nasilju i prijetnjama i kako bi se spriječile situacije kakve su bile u Belgiji, Francuskoj. Terorizam ne poznaje granice”, ponavlja ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare