Grlić Radman: Zastupnici su moralni patuljci, to je petokolonaški sindrom!

Vijesti 16. pro 202218:45 3 komentara
N1

Gostujući u Dnevniku N1 televizije, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je današnje glasanje Sabora o sudjelovanju Hrvatske u misiji EUMAM, u sklopu koje će se obučavati ukrajinski vojnici, a komentirao je i druge aktualne teme.

Komentirajući činjenicu da Vlada nije skupila dovoljno ruku za odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, ministar je kazao:

“Ne možemo govoriti o nekakvom skupljanju, to je procedura koja nalaže razumijevanje i političku odgovornost. Očekivali smo da će 151 zastupnik glasovati za, prepoznati važnost ove misije. Hrvatska Vlada je dosad konzistentno provodila sve te oblike pomoći. Ovo bi bila jedna nadogradnja, čak i niža od onog što smo dosad davali. Sjetite se da je Sabor podržao teritorijalni integritet Ukrajine, ovdje je bila Krimska platforma i svi u Saboru su s veseljem dočekali predsjednika Vrhovne Rade Ruslan Stefanchuk da bi se onda dogodilo ovo sada, jedan debakl hrvatske oporbe. Osramotili su Hrvatsku pred međunarodnom javnošću.”

VEZANE VIJESTI

Dodao je da se sada moraju boriti kako ponovno stvoriti novu reputaciju Hrvatske jer u inozemstvu ne znaju tko je kako glasovao nego kažu da je Hrvatska protiv toga.

Oporbu je optužio za nerazumijevanje globalnih i sigurnosno-političkih tema i problema.

“Mi smo članica EU, a svih 27 zemalja članica EU su podržali ovu misiju vojne pomoći”, kazao je.

“Svi su sve znali”

Na pitanje jesu li se on ili premijer prije odlaska na vijeće EU konzultirali s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, odgovorio je:

“Pa naravno da su svi znali, ali 15. listopada tek je o tome postojao načelni dogovor. Razmatrali su se tek modaliteti i budući operativni pravci. Onda je predsjednik izašao s informacijom koja nije čak ni raspravljana, niti medijski plasirana od strane visokog predstavnika nego je to ostavljeno za neki drugi put kada se bude odlučivalo. Tada je predsjednik već dobio zahtjev za suglasnosti za tu misiju, kad smo definirali korake i modalitete.”

Istaknuo je da predsjednik države nikada nije osudio rusku agresiju, da nikada nije bio u Kijevu te da nikada nije izrazio solidarnost ukrajinskom predsjedniku.

VEZANE VIJESTI

“Prema tome, nepotrebno je razgovarati o tome je li se napisao dopis danas ili sutra. Komunikacija je postojala i predsjednikovi suradnici su znali za postojanje jedne takve inicijative”, poručio je Grlić Radman.

Smatra da je današnji rezultat glasanja u Saboru “pokazatelj da su se saborski zastupnici moralni patuljci i političke kukavice”.

“To je petokolonaški sindrom. Izdana su moralna načela, ali i hrvatski nacionalni interes. Hrvatska participacija je izuzetno važna u ovom trenutku. Ukrajina je bila među prvim državama koje su priznale Hrvatsku”, dodao je.

Upitan ima li Hrvatska potpisan međunarodni sporazum o savezništvu s Ukrajinom, kao što to traži Ustav kada se radi o dolasku stranih vojnika u Hrvatsku, ministar je prvo odgovorio da su takva pitanja sitničarenje, a na onda naglasio da je sve napravljeno po proceduri.

Za kraj se dotaknuo i kandidacijskog statusa Bosne i Hercegovine.

“Hrvatska je bila najveći zagovaratelj europske perspektive BiH. Sada u trenutku kada RH ulazi u Schengen, približavanje BiH Europskoj uniji će još više stabilizirati susjedstvo, doprinijeti unapređenju naših odnosa i dinamiziranju suradnje”, ocijenio je Grlić Radman.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare