Grmoja poručio Plenkoviću: Tvoje izjave su smiješne, seljaci bi prosvjedovali bez obzira na nas

Vijesti 23. stu 202321:44 1 komentar
Davor Javorovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković otvoreno je optužio Domovinski pokret, Most i Suvereniste da instruiraju poljoprivrednike koji prosvjeduju zbog nezadovoljstva Vladinim mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge. Što, očekivano, nije prozvanima najbolje sjelo.

Posebno jer je predsjednik Vlade otišao toliko daleko pa čak sugerirao da su akteri plaćeni kako bi radili to što trenutno rade i da nemaju politički legitimitet.

“Oni koji nemaju veze sa Slavonijom odjednom su se počeli pojavljivati tamo i nemaju što za reći. Mi imamo nešto za reći i mi činimo sve što treba”, premijerove su riječi, a komentirao ih je za N1 svinjogojac Marko Majer:

“Poručio bih da ovdje nitko nije došao kao ničija marioneta, mi smo došli biti uzgajivači svinja, kao poljoprivrednici i samo tražimo da nam dopuste da se bavimo svojim poslom. Nikakva politika nas ne zanima, nitko nam nije ponudio nikakve dnevnice da bi mi stajali ovdje i smrzavali se, ložili logorsku vatru i bili tu danonoćno drugi dan već.”

Istaknuo je i da su poljoprivrednici već išli na razgovore s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, ali da pregovori nisu donijeli rezultate. I više puta odbacio teze o instruiranju, plaćanju, marionetama te svemu drugome što premijer ističe s mnogo samopouzdanja i jako malo zadrške.

“To što priča je smiješno. Ti ljudi su iznimno nezadovoljni i zbog ovoga što rade im prijete kazne. Riskiraju da bi poslali poruku i radili bi ovo s nama ili bez nas. Mi smo ovdje samo kako bismo im dali podršku”, kazao nam je Mostov Nikola Grmoja u trenucima dok je bio na putu za Slavoniju, gdje je bio i jučer, sve s ciljem davanja podrške prosvjednicima koji su se pozicionirali na graničnom prijelazu Županja.

Prosvjednici zahtijevaju zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja i hitno ukidanje zabrane klanja svinja.

Tea Mihanović / N1

Također traže omogućavanje svinjokolje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, osiguranje redovne mjesečne novčane potpore uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane i omogućavanje slobodne trgovine nezaraženim svinjama.

Do danas, eutanazirano je više od 25.000 svinja, za čije ostatke brine tvrtka u vlasništvu obitelji Grlić Radman, a o tome koliko od toga zaradi pisali smo u ranijem tekstu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare