Svinjogojac: “Ne vjerujem u te priče koje HDZ stalno prosipa i bahati se”

Drugi je dan kako poljoprivrednici nezadovoljni Vladinim mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge prosvjeduju uz ceste prema graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom. Naša Tea Mihanović, u Dnevniku N1, na graničnom prijelazu Županja razgovarala je s nezadovoljnim svinjogojcem.

Podjsetimo prosvjed su organizirali Stožer za obranu hrvatskog sela i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković poručila je nakon sjednice Vlade da dok vrijedi naredba da nema prometovanja svježim mesom u zonama ograničenja zbog afričke svinjske kuge (ASK), što se odnosi i na svinjokolju, trženja mesom neće biti.

Premijer je danas rekao kako ceste nisu blokirane te da su prosvjednici marionete političkih stranaka.

“Poručio bih da ovdje nitko nije došao kao ničija marioneta, mi smo došli biti uzgajivači svinja, kao poljoprivrednici i samo tražimo da nam dopuste da se bavimo svojim poslom. Nikakva politika nas ne zanima, nitko nam nije ponudio nikakve dnevnice da bi mi stajali ovdje i smrzavali se, ložili logorsku vatru i bili tu danonoćno drugi dan već, rekao je svinjogojac, Marko Majer.

Svinjogojac je istaknuo kako su poljoprivrednici već išli na razgovore s ministricom poljoprivrede te da ti pregovori nisu donijeli rezultate.

“Pozivamo mi nju da dođe ovdje među ljude koji su ogorčeni s njenim postupcima. Ministrica protiv poljoprivrede neka dođe i razgovara o problemu, a ne iz Zagreba preko telefona razgovarati. Dođite ovdje da razgovaramo i da riješimo ovaj problem koji nas brine”, poručio je Majer.

Majer je kazao da Tomislav Pokrovec, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela, nema političke motive i da je on tu za poljoprivrednike.

“Ne vjerujem u te priče koje HDZ stalno prosipa i bahati se. Čovjek je stao uz ljude, vodi prosvjede. Granica je blokirana danas, sutra idu novi prosvjedi i totalne blokade ostalih granica”, rekao je svinjogojac.

Majer je rekao da će se prosvjedi zaustaviti kada Ministarstvo poljoprivrede ispuni zahtjeve svinjogojaca.

“Ne možete eutanazirati zdrave svinje, cijene žitarica zbog kojih smo završili u minusu, zašto nam se nisu blokirale cijene žitarica, zašto premijer Plenković nije blokirao cijene mesa”, pitao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.