Grmoja poslao poruku Penavi i DP-u: “Mislite da je meni to lako? Ali, odredite mjesto i vrijeme!”

Vijesti 19. tra 202418:21 1 komentar

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja u Newsroomu je s našim Domagojem Novokmetom komentirao objavu Ustavnog suda koji je u petak ustvrdio da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer.

“Sramotno je da Ustavni sud nakon završenih izbora reagira na navodno kršenje Ustava. Mi smo isto smatrali da je neprimjereno da predsjednik ulazi u kampanju u potpori jedne stranke, onda je trebalo reagirati, nema vikend-kršitelja Ustava, oni su tad rekli da je bilo kršenja Ustava i nikakvih sankcija nije bilo, čekaju rezultate izbora i sad reagiraju. To je sramota, očito da je Ustavni sud pod potpunom kontrolom HDZ-a”, kazao je Grmoja pa dodao:

“Ovo što radi Ustavni sud je sramota, trebalo je puno prije reagirati, mislim da samo pomažu Zoranu Milanoviću i stvaraju od njega žrtvu ovakvog HDZ-ovog Ustavnog suda.”

“Ako postoji većina koja podržava Milanovića, ne može to spriječiti Ustavni sud”, navodi Grmoja.

Moguće postizborne koalicije

Grmoja je komentirao i moguće postizborne koalicije. Jedan od scenarija podrazumijeva koaliciju HDZ-a i Domovinskog pokreta.

“To je opcija u kojoj bi DP diktirao stvari u Vladi i Plenkoviću to ne odgovara s tim da je vjerojatno dio DP-a u dosluhu s HDZ-om. U ovakav scenarij ne vjerujem, on će se dogoditi jedino ako Plenković bude na njega primoran”, rekao je.

Osvrnuo se i na Ivana Anušića koji je zazvao koaliciju s DP-om. “Mislim da je Anušić pretrpio poniženje kad je smijenjena Tramišak i vjerojatno želi to Plenkoviću vratiti s kamatama i otad je u dilu s DP-om. Kad gledamo taj DP, čini mi se da je Penava stvarno odlučan da ne ide s HDZ-om jer ga je Plenković osobno jako uvrijedio, one izajve da i njegova baba može voditi Vukovar… Pitanje je kako Ćipe i Penava mogu ući u takvu koaliciju s HDZ-om i s Plenkovićem.”

Drugi scenarij podrazumijeva koaliciju HDZ-a, manjina, Matije Posavca, Fokusa i pri tome bi HDZ trebao dva zastupnika DP-a.

“Jedan je siguran, to je Lacković, već je bio Plenković žetončić, kao Bandićev, on je već riješen”, tvrdi Grmoja.

Dodao je da Penava nije odbio njegovu ponudu o anti-HDZ vladi, a oglasio se Radić.

“Ako sad imamo priliku poslati HDZ u oporbu, govorili ste da je Plenković veleizdajnik koji provodi zamjenu stanovništva, nećete ga valjda podržati, tog čovjeka i tu stranku”, dodaje Grmoja.

Odgovorio je i je li ga kontaktirao Plenković. “Mislim da mene osobno (Plenković) mrzi više nego i Milanovića. To se neće dogoditi, javio bih se, ali ako bi ponuda bila takva, naravno da bih je odbio, ja mislim da HDZ treba u oporbu.”

Grmoja poslao poziv Penavi

“Pozivam Penavu, neka uči na našem iskustvu, HDZ je stranka koja je nespremna za promjene i ne želi obračun s korupcijom, ako imaju dobre namjere pozivam ih da ne čine tu pogrešku”, poručio je.

Jedan od scenarija podrazumijeva koaliciju gotovo svih drugih oporbenih osim DP-a. “Tu je ideologija ispred želje da se obračunamo s korupcijom i HDZ pošaljemo u oprobu. Ali tu nema matematike, tu se računa na osam manjina, a njih nema.”

“Zato sam napravio ovaj poziv DP-u, mislite da je meni to lako, ja sam zbog interesa Hrvatske pregazio sve te uvrede, i pozivam ih s ovog mjesta neka odrede mjesto i vrijeme da razgovaramo o budućnosti Hrvastke i da pošaljemo HDZ u oporbu”, poručio je Grmoja.

Mostova ponuda podrazumijeva koaliciju SDP-a, Mosta, DP-a, pet manjica, IDS-a, Fokusa i Posavca. “Ovo je razumna ponuda DP-u, osim ako se ne žele pokazati kao ispostava HDZ-a.”

“Ključ je u DP-u, oni imaju ključeve koje mogu predati ili HDZ-u ili oporbi da se formira anti-HDZ vlada, bez njih to nije moguće”, zaključio je Grmoja.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare