Grmoja predsjedniku i premijeru: Hrvatska bi se stvorila i bez vas, nebitni ste

Vijesti 30. tra 202117:04 > 19:39 1 komentar
N1

Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja gostovao je u Newsroomu te je govorio o aferama Slovenska 9 i Janaf.

“Mi imamo iz tjedna u tjedan novu aferu ili aktualiziranje starih ovisno o potezima tijela koja se bave prevencijom korupcije. Ono što je sigurno je da taj projekt, nakon Mostovog izlaska iz vlade dobiva zeleno svjetlo, odnosno studiju utjecaja na okoliš što nije mogao dobiti dok smo mi bili u Vladi.

Dao ju je Ćorić, a vidim jako se lobiralo od strane Gabrijele Žalac da bi Bašić mogao ići u realizaciju tog projekta i tako funkcionira hrvatska politika. Da se barem nešto od toga proizvodi u Hrvatskoj, ali mi to subvencioniramo, i onda još imamo situaciju da se natječaji namještaju, a da nemaju ni studiju utjecaja na okoliš”, kaže.

VEZANE VIJESTI

Rekao je i kako ne zna mogu li se afere događati bliže premijeru Andreju Plenkoviću:

“Ja ne znam može li bliže. Gabrijela Žalac je članica predsjedništva HDZ-a, a Rimac je bila jedna od najutjecajnijih HDZ-ovki. Sjetimo se njezine uloge oko krađe referenduma i svega što je odradila s Lovrom Kuščevićem. To su sve najbliži Plenkovićevi suradnici i ne znam koliko blizu bi vatra trebala doći da se on opeče. Imamo i aferu oko kluba u Slovenskoj 9.

Vidim da nije pokrenut postupak protiv predsjednika republike, i logično je, ali treba propitivati i njegovu ulogu u odlaženju u klub u Slovenskoj 9. A treba propitivati i ljude koji su imali veći utjecaj na izbor predsjednika Janafa, mislim na gospodina Pupovca i Kapulice. Oni su sigurno bili u klubu u slovenskoj 9”, kaže i dodaje:

“Bez Milorada Pupovca nema većine. Ne pridajem mu ovlasti, to su činjenice. Bez njega nema Vlade. Oporba je na ovim izborima dobila 240 glasova više, a HDZ ima vladu”.

“Ne mogu suci biti kasta”

Grmoja je rekao kako u rad i stavove Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa neće ulaziti:

“Znamo koliko traju suđenja u Hrvatskoj, često imamo spektakularna uhićenja, a malo što se dogodi. Nije samo politika ta koja utječe na sudstvo, tu su pojedinci koji utječu. Ne mogu se složiti s gospodinom Mrčelom koji kaže da je svaka kritika sudstva miješanje u pravosuđe. Ne mogu suci biti kasta koja je gluha na ono što se govori”.

Grmoja je rekao kako u rad i stavove Povjerenstva za sprječavanje uskoba interesa neće ulaziti:

“Ne zna se što se tako događa. Imali su sastanke, mi smo na antikorupcijskom vijeću imali sastanke i tražili smo da se ne ide u smanjenje odgovornosti Povjerenstva. Dali smo preporuke i za novu strategiju za suzbijanje korupcije. Jučer smo imali sjednicu gdje smo analizirali provedbu mjera iz 2015. i spomenuli smo vjetroelektranu, samo je Orešković bila suzdržana.

Ključan problem je neovisnost pravosuđa i vrijeme donošenja odluka. Jedino strah da ćete biti kažnjeni ako se korupcija dogodi će vas odvratiti.  U utorak će u Saboru biti javno saslušanje na temu prikrivanja info i korupcije u javnim drž institucijama. Ako vlada krije informacije”.

Javno saslušanje u Saboru

Objasnio je i o kakvom se saslušanju radi:

“To je jedna forma koju predviđa poslovnik, zove se javno saslušanje, pozvat ćemo nekoliko visokih dužnosnika, ministra i nekoliko veleposlanika. Mi tri godine ne možemo doći do dokumenata i informacija koje tražimo, kriju ih od nas u MVEP-u i nadam se da ćemo konačno uspjeti stvari istjerati na čistac.

Dolazi, ako ne izbjegne, ministar grlić Radman. Ako se Radman ne pojavi, predložit ću da se saslušanje odgodi. Neću nasjesti na to da on izbjegava doći i dati odgovore koje tražimo već tri godine”.

Rekao je i o kakvom se slučaju radi:

“To je slučaj kojim se antikorupcijsko vijeće bavi 2018. Sada je došlo na red jer je gospodin koji je otkrio korupciju u MVEP-u vraćen na posao, a udaljen je zbog toga. Pejčinović Burić ga je udaljila, a Radman mu je sad uručio isto rješenje o udaljenju iz službe. Sat vremena nakon što smo ga mi pozvali na javno saslušanje on je dobio rješenje o udaljenju iz službe”, kaže.

“Hrvatska bi se stvorila i bez Plenkovića i Milanovića”

Osvrnuo se i na sukob premijera i predsjednika:

“To je žalosno, razumijem sukob, nisam jedan od onih koji se zgraža nad verbalnim sukobom, ovo je demokratsko pluralno društvo i važno je da imamo razmjenu mišljenja pa čak i ako ona bila žešća pa možda i dođemo do rješenja. Ali kada su ovakve obljetnice u pitanju nisu Plenković i Milanović iznad Bljeska.

Ja sutra idem u saborskoj delegaciji uz predsjednika Sabora koji me nazvao smećem, ne pada mi na pamet staviti svoje animozitete ispred države. Zadnji koji mogu govoriti o politizaciji vojske i policije u stranačke svrhe su Plenković i ostali iz HDZ-a. Gospodo, Hrvatska bi se stvorila i bez vas dvojice i bez Grlića Radmana, potpuno ste nebitni i dođite se sutra pokloniti”, kaže.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare