“Gubitak 2 godine financijske perspektive nije nešto čime bi se trebali hvaliti”

Vijesti 11. stu 202213:03 0 komentara

Stručnjakinja za EU fondove Ariana Vela bila je gošća N1 Studija uživo.

Pojasnila je da je financijska perspektiva koja prethodi ovoj u kojoj smo sada (2021. – 2027.) je ona 2014.-2020.

VEZANE VIJESTI

“Sredstva se troše do 2023. Formalno ne postaje zapreke da se projekti kandidiraju, ali zbog vrlo kratkih rokova nema ni vremena da se projekti sada prijavljuju i da se taj stari novac troši”, rekla je.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije izvijestilo je u četvrtak da je Hrvatskoj odobren operativni program Konkurentnost i kohezija, financijski najizdašniji program unutar kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021. – 2027., vrijedan 5,2 milijarde eura.

Vela kaže da je logično da će se ministar u čijem je to resoru pohvaliti i reći da je to uspjeh.

“Ja ću reći da je financijska perspektiva 2021.-2027. počela 1. siječnja 2021., a mi tek sad imamo formalni preduvjet da počnemo otvarati pozive. Mi smo praktički izgubili dvije godine ove financijske perspektive”, kaže.

“Sredstva se troše po određenom ključu, a dinamika potrošnje je puno niža na početku perspektive što je normalno. Prvih nekoliko godina financijske perspektive, dinamika potrošnje je uvijek niža nego na kraju financijske perspektive. Da smo mi tu bili malo brži i da je Europska komisija bila brža, mi bismo možda već početkom 2022. imali otvorene pozive. Ovaj gubitak od dvije godine nije nešto čime bi se trebalo pohvaliti”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!