Hajduković: Vlada troši novac helikopterski, baca ga kroz prozor pa koga pogodi

Vijesti 02. ožu 202317:02 0 komentara
N1

Potpredsjednik kluba Socijaldemokrata Domagoj Hajduković gostovao je u N1 studiju gdje je govorio o mjerama Vlade vezanima za poskupljenja i socijalne politike.

Kad je riječ o tome da je 530 građana odustalo od socijalne pomoći kako im se država ne bi zabilježila na nekretninu, hajduković kaže: “Ja sam više puta govorio da je Vlada reaktivna. Neke stvari su se mogle predvidjeti. Dojma sam da pomoć nije uvijek stizala tamo gdje je najpotrebnija. Vaučeri za energente bi itekako pomogli malim obrtnicima, a veliki koji imaju kapital bi se mogli snaći. Ako ćemo sumirati cijeli mandat ove Vlade onda je ona bez promišljanja unaprijed, a mjere koje donosi su motivirane ili čistim populizmom ili gašenjem požara”.

Komentirao je i prijetnju Vlade prema trgovcima koji ne sudjeluju u bijelim listama da im se uskrati subvencija za energente: “Već sam rekao da Vlada često prijeti praznom puškom i ne može natjerati nekoga da surađuje. Mislim da je zadnji primjer aplikacija za poskupljenja gdje je Ministarstvo potrošilo manje od 200.000 kuna. Na kraju samo tri lanca surađuju. Postavlja se pitanje na koji način Vlada uopće strukturira način na koji raspolaže javnim novcem. Treba postojati kriterij i imovinski cenzus – rekao sam puno puta da 300.000 ljudi živi na rubu siromaštva – njima treba pomoć”.

Hajduković ističe kako Vlada odbija uvažavati konstruktivne prijedloge oporbe: “Zadnjih tri godine otkad smo u krizi od pandemije, potresa, sada i rata, Vlada bi naše prijedloge odmah glatko odbila da bi se za par mjeseci vratila i većinu ugrađivala u svoje prijedloge. Jako mi se ne sviđa kod ove Vlade ta isključivost – nadmenost, bahatost, ne žele slušati prijedloge i upozorenja, a onda reagiraju s jednim odmakom i vremenom koje smo izgubili”.

“Onima koji su najugroženiji moramo osigurati konkretnu pomoć kroz razdoblje duže od tri mjeseca, to je prekratko. Ova Vlada troši novac helikopterski, baca ga kroz prozor pa koga pogodi. Ne ide ciljano, nije fokusirana koliko bi trebala biti. Naravno da osjetljivost treba biti na najugroženijima“.

Ostatak razgovora pogledajte uskoro u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!