“HALO 193”: Vatrogasci i Muzej Grada Zagreba organiziraju izložbu o potresu

Vijesti 20. lis 202212:59 0 komentara
N1 / Nataša Božić

Vatrogasna postrojba Zagreb u suradnji s Muzejem Grada Zagreba organizira izložbu "ZG POTRES. HALO 193".

Izložba se otvara za javnost u petak, 28. listopada, a bit će otvorena do 30. ožujka 2023.

Izložba je plod suradnje Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i Muzeja grada Zagreba, a više detalja o njoj možete pronaći OVDJE.

“Izložbu smo realizirali dvije godine nakon potresa koji su se 2020. dogodili u Zagrebu i na Banovini. Ta dva potresa nanijeli su neprocjenjive štete gradu i njegovim stanovnicima. Dokumentirani zagrebački potres 1880. godine te njegovo prvo izvješće o stradalim zgradama i poginulim osobama gotovo je identično potresu 2020. godine. Zgrade koje su stradale 1880. stradale su i 2020. godine. Usporedba ta dva potresa dala bi nam podatke koji su važni za daljnje shvaćanje i prihvaćanje da živimo u seizmološki aktivnom području i da postoji mogućnost ponovnog potresa.
Javna vatrogasna postrojba Zagreb izložbu je obogatila video materijalima, fotografijama iz prve (amaterske) ruke. Izložit ćemo i osobne i javne predmete sa zgrada te odjeću i obuću, a izložbu smo upotpunili svjedočanstvima, pozivima vatrogascima i podacima kao što su 3D prikaz stradanja Zagreba.

Jedan od ciljeva ovog izložbenog projekta jest našim sugrađanima predočiti što više podataka i stručnih obrazloženja, kao i materijala vezanih uz potrese 1880. i 2020. godine, kako bi građani i nadležne institucije bile u pripravnosti. Jer, potres nas može zadesiti bilo kad i bilo gdje. Što više informacija pružimo našim građanima, to više dižemo svijest o potresu i educiramo kako reagirati tijekom i nakon istog.

Program je namijenjen svim dobnim skupinama i kategorijama posjetitelja, što je omogućeno uporabom primjerenih muzejskih pomagala i legendi, oblikovanih na način da količinom i vrstom sadržaja nude različite razine podataka. Izložba će biti multimedijalna i interaktivna, pokušat ćemo od naših posjetitelja dobiti dojmove vezane za potres u Zagrebu i njegove posljedice. Ti dojmovi bit će nam temelj za daljnje projekte, jer izložba je samo početak jedne velike priče o educiranju građana Zagreba i cijele Hrvatske o potresu kao prirodnoj pojavi te kako se nositi s njom”, poručili su zagrebački vatrogasci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!