HDLU objavio upute za postupanje u slučaju seksualnog nasilja

Vijesti 18. velj 202115:36
Pixabay (ilustracija)

Potaknuto brojnim recentnim javnim istupima o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika kao znak potpore žrtvama i potencijalnim žrtvama objavilo je na svojim stranicama tekst s uputama o tome što treba napraviti u slučaju takve vrste nasilja.

Kako napominju, nedavni istupi umjetnica i umjetnika o slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja snažno su odjeknuli u široj društveno javnosti, pa su željeli doprinijeti podizanju svijesti o problemu nasilja.

VEZANE VIJESTI

Dokumentom, u čijoj im je izradi pomogla Ženska soba, nastoje uputiti sve sadašnje i buduće članove i suradnike, kao i ostale djelatnike u kulturi o načinima postupanja ukoliko dođe do bilo kojeg oblika nasilja ili zlostavljanja.

U tekstu, objavljenom na https://www.hdlu.hr/, žrtve se ohrabruje da prijave kazneno djelo, unatoč strahu od počinitelja, od stigmatizacije, nepovjerenja u sustav jer se ono mora sankcionirati.

“Svjesni smo da to može biti teško i zahtjevno, ali je prijava nužan korak u pokretanju mehanizama predviđenih za sankcioniranje počinitelja za koje se utvrdi da su počinili kazneno djelo”, ističe se.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Navedene su konkretne upute kako prijaviti kazneno djelo, kome i kako napisati kaznenu prijavu, te objavljena poveznica sa šprancom za izradu kaznene prijave.

U tekstu se preporučuje i da se žrtve obrate organizacijama koje se bave pružanjem podrške osobama koje su preživjele seksualno nasilje za pomoć pri ostvarivanju prava koja vam pripadaju.

“Stručan tim educiranih osoba uvijek vam stoji na raspolaganju za pomoć oko svih aspekata prijave kaznenog djela, pravnih pitanja i prolaska kroz sudski postupak”, dodaje se.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.