HDZ-ova šefica Odbora za financije zatražila očitovanje Vujčića

Vijesti 12. sij 202210:04 > 10:56
Izvor: Robert Anic/PIXSELL, Ilustracija

Kako N1 doznaje, predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić (HDZ) zatražila je očitovanje od guvernera HNB-a Borisa Vujčića zbog Indexova otkrića.

„Ovlast Odbora za financije i državni proračun je, između ostalog, i praćenje svega što se događa u HNB-u, te s obzirom na situaciju tražim izvanredno očitovanje”, izjavila je Perić Hini potvrdivši da je od guvernera zatražila očitovanje sa svim relevantnim činjenicama u vezi medijskih navoda.

Portal Index objavio je kako je u posljednjih 20 godina više od 40 zaposlenika i dužnosnika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen HNB, pri čemu se ističe kako je izvršeno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

Perić smatra da Vujčić treba odboru dostaviti potpune informacije o svemu što se događalo. „Ne sumnjam da će dati sve informacije koje ima i zna, ovo je mogućnost da sve obrazloži ”, rekla je Perić podsjetivši da guvernera HNB-a bira Sabor.

Uvijek postoji interes članova odbora za to što se događa pa mislim da je normalno i regularno da se zatraži službeno očitovanje prema odboru koji ima sve ovlasti tražiti nove informacije, dodala je Perić.

Nakon što dobije očitovanje guvernera HNB-a Perić će s njim upoznati članove Odbora za financije i državni proračun, matičnog radnog tijela Sabora na područjima koja se odnose na HNB.

Moguće je i sazivanje posebne sjednice Odbora za financije i državni proračun na temu trgovanja vrijednosnim papirima zaposlenika HNB-a, što po saborskom Poslovniku može zatražiti predsjednica Odbora, predsjednik Sabora ili trećina članova Odbora.

Na upit postoji li mogućnost da guverner Vujčić bude smijenjen Perić kaže kako bi za to trebali postajati stvarni dokazi o nezakonitosti, a ne može ništa prejudicirati prije nego dobije potpune informacije.

VEZANE VIJESTI

Vujčić se oglasio sinoć. Rekao je kako nema saznanja da su to radili drugi djelatnici HNB-a te je pozvao sve koji imaju dokaze o takvim radnjama da obavijeste HNB i HANFA-u.

“Što se mene tiče, ja sam 2001. prodao dionice dvije banke koje sam imao, nakon što sam postao zamjenik guvernera i rukovodstvo HNB-a je tada iniciralo promjene zakona da samima sebi zabrani, jer je to tada bilo dozvoljeno, da imamo dionice banaka i da njima trgujemo. Ako išta, onda se može pohvaliti za tako nešto, a ne napadati. Na kraj pameti mi nije bilo da za 20 godina će to netko na taj način interpretirati”, rekao je Vujčić za HTV Dnevnik.

“Što se tiče drugih zaposlenika, ako itko ima bilo kakve dokaze o trgovanju povlaštenim informacijama, onda bih molio da obavijeste HNB i HANFA-u da to provjere, rekao je Vučić dodajući kako on nema saznanja o tome.

Vujčić je naglasio kako nema dokaza o bilo kakvom sukobu interesa.

Više čitajte OVDJE.

 

Komentari

Vaš komentar