HDZ-ovac o pravosuđu: “Stanje nije tako preloše”

Vijesti 09. ožu 202322:40 2 komentara
N1

HDZ-ov Dražen Bošnjaković rekao je u četvrtak u saborskoj raspravi o stanju sudbene vlasti za 2020. i 2021., da moramo jačati Vrhovni sud kako bi on bio kao i u drugim europskim državama, te je negirao oporbene ocjene da je stanje u pravosuđu loše i da je sustav zapušten.

“Moramo jačati Vrhovni sud. Vrhovni sud je najviši sud u Republici Hrvatskoj i s nekim izmjenama smo dobro krenuli u put da ga jačamo da on bude ono što i u svim europskim državama – najviši sud i čije odluke će zazvučati u javnosti”, rekao je Bošnjaković u Hrvatskom saboru uime Kluba HDZ-a tijekom u rasprave o izvješćima predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o stanju sudbene vlasti za 2020. i 2021

Odbacio je oporbene kritike da je stanje u pravosuđu loše i da je sustav namjerno zapušten. “Stanje nije tako preloše i sustav nije zapušten. Sustav posebno nije namjerno zapušten”, kazao je Bošnjaković. Istaknuo je da pravosudni sustav godišnje rješava više od 1,2 milijuna predmeta, što pokazuje da on nije zapušten.

Većina oporbe i vladajući suglasni da će podržati izvješća predsjednika Vrhovnog suda

Većina oporbe i vladajući su nakon višesatne rasprave ostali suglasni da će podržati izvješća predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti za 2020. i 2021., pri čemu je oporba i dalje upozoravala kako je iz izvješća vidljivo da na sudove svake godine dolaze novi milijuna predmeta koje dobrim djelom producira država, pa se gomilaju zaostaci.

Vesna Nađ (Klub Socijaldemokrati) podsjetila je da se Ministarstvo pravosuđa i uprave oglušilo na prijedlog za povlačenje dijela tih tužbi i izmjenu zakona o sudskim pristojbama. Upozorila je i da imamo sve manje sudaca na prvostupanjskim sudovima i sve su stariji, zgrade sudova su stare pa se treba krenuti u izgradnju novih sudova.

Također, rekla je Nađ, suci općinskih sudova su potplaćeni pa bježe u odvjetnike ili na više sudove, sudski zapisničari rade za “kikiriki”, a sudskih savjetnika i vježbenika već sad imamo u “tragovima” i sl. “Za to vrijeme Vlada bespotrebno priprema kazne za curenje informacija jer ionako neće imati tko suditi”, ustvrdila je.

Dalija Orešković (Klub Centra i Glasa) najavila je da će u zaključcima koje želi da se usvoje uz izvješće, zatražiti da se Vlada obveže na to da u suradnji s pravosuđem napravi plan razvoja i izgradnje pravosudnih zgrada, jer po tim pitanjima, kaže, imamo loše stanje na potresom pogođenim područjima i u Zagrebu. Stoga, za to sada treba iskoristiti sredstva EU koja su nam na raspolaganju, dodala je.

Također, zatražit će i da se Vlada obveže da u roku od par mjeseci nakon usvajanja izvješća promijeni koeficijente za pravosudne službenike, zapisničare i sve druge koji su potplaćeni, a bez čijeg rada suci ne mogu obavljati svoj posao. “Te dvije stvari će pokazati pravu narav i pravu volju HDZ-a”, poručila je Orešković.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) rekla je da od Vlade u Saboru umjesto reforme pravosuđa, dobivaju samo “točkaste izmjene” koje se može okarakterizirati “iz šupljeg u prazno”. Podsjetila je i da smo do sada imali desetke izmjena zakona o parničnom postupku, kaznenog zakona, zakona o sudovima a rezultat je poražavajući jer smo i dalje na dnu ljestvice EU po povjerenju građana u pravosuđe.

Mišel Jakšić (Klub SDP) smatra da se u pravosuđu ne bavimo suštinskim problemima, a umjesto toga bavimo izmjenama Zakona o kaznenom postupku. upitavši i zašto se u to ide baš sada.

I Božo Petrov (Most) ocijenio je da se premijer Andrej Plenković ne bavi time kako poboljšat lošu situaciju u pravosuđu nego mu je, kaže Petrov, “glavna preokupacija kako će od javnosti sakriti čime bave ljudi iz njegovog užeg kabineta i njegovi ministri kada su uhvaćeni sa prstima u pekmezu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare