HDZ-ovi branitelji: Odbijamo da se oslobođenje Domovine svodi na djelo Udbe

Vijesti 20. tra 202211:30 2 komentara
N1/Ivan Hrstić

Iz Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" u srijedu su poručili kako odbijaju da se suvremenu Hrvatsku i oslobođenje Domovine "svodi na djelo Udbe", usprotivivši se inicijativi da se pomiluju Josip Perković i Zdravko Mustač, osuđeni kao organizatori likvidacija hrvatskih političkih emigranata.

Priopćili su da je suvremena Hrvatska stvorena na temeljima Domovinskog rata, voljom hrvatskog naroda te, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška, veličanstvenom pobjedom hrvatskih branitelja nad velikosrpskim agresorom.

Istaknuli su kako ne dovode u pitanje ničije zasluge u Domovinskom ratu i borbi za slobodu hrvatske države, ali istodobno odlučno odbijaju da se “njihovom neselektivnom glorifikacijom u biti planski minoriziraju hrabrost i žrtva hrvatskih branitelja te povijesna Tuđmanova i Šuškova uloga – svodeći suvremenu Hrvatsku i oslobođenje Domovine na ‘djelo Udbe'”.

Iz HDZ-ove Zajednice branitelja naveli su kako je očito riječ o politički motiviranoj inicijativi koja donosi podjele i nemir u hrvatskom društvu i među braniteljima te naglasili da se, za razliku od spomenutih osuđenih organizatora likvidacija emigranata za vrijeme komunističkog režima, oslobođenje od kaznenih djela zbog doprinosa u obrani nije tražilo ni za jednog branitelja, nego su im oduzimani činovi i odlikovanja.

Ovo bi stoga, poručili su, bio presedan koji dokazuje da postoje dvostruka mjerila prema sudionicima Domovinskog rata i hrvatskim braniteljima, koji dijeli branitelje na više i na manje zaslužne, na podobne i nepodobne.

“Doprinos Domovinskom ratu ne može nikoga abolirati ili unaprijed osloboditi od odgovornosti za kaznena djela, u ovom slučaju za zločine u komunističkim režimu koji su već dokazani ili one koji bi se u budućnosti mogli dokazati. U ovim teškim vremenima samo stabilna, sigurna i jaka Hrvatska može ići naprijed”, zaključili su iz Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare