HEP prilagodio internet stranicu “Hepi” za slijepe i slabovidne osobe

Vijesti 13. tra 202114:32 0 komentara
hep, zagreb
Borna Filic/PIXSELL, Ilustracija

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Udruga slijepih Zagreb predstavili su posebnu verziju internetske stranice HEP Opskrbe za kupce električne energije kategorije kućanstvo "Hepi", namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama, priopćili su u utorak iz HEP-a.

Prilagodba stranice “Hepi” dio je projekta Udruge slijepih Zagreb “Mreža za sve”, kojemu je cilj pružanje stručne pomoći organizacijama koje se odluče prilagoditi svoje internetske stranice slijepim i slabovidnim osobama.

Realizaciju projekta omogućila je donacija HEP-a u iznosu od 80 tisuća kuna kojom je nabavljena sofisticirana računalna oprema potrebna za edukaciju osoblja i testiranje programskih rješenja, navodi se u priopćenju.

Za korištenje je prilagođena osnovna Hepi web stranica kao i ostale podstranice (Hepi Asistencija, Obitelji 3plus). Na stranici su programirana dodatna polja za opis slika, uvedene su opcije kontrasta crno-bijelog teksta i pozadine, povećanja/smanjenja fonta, podcrtavanja sadržaja, fonta za disleksičare, omogućeno je navigiranje tipkovnicom i unos alt tagova za slike, a slika računa je pretvorena u čitljivi PDF dokument.

Predsjednik Udruge slijepih Zagreb Branimir Šutalo zahvalio je HEP-u što je među prvima prepoznao značaj digitalne pristupačnosti web sadržaja i aplikacija slijepim i slabovidnim osobama.

“Predstavnici HEP-a obratili su nam se 2018., točno godinu prije nego što je zakonska obveza za prilagodbu ovih sadržaja stupila na snagu u Republici Hrvatskoj. Tvrtka je primijenila model za izradu pristupačnosti u koji su bili uključeni educirani web developeri za standard web pristupačnosti i uključila naše članove u testiranje pristupačnosti web sadržaja. Isto tako zahvaljujem HEP-u na sponzorstvu zahvaljujući kojem je nabavljena informatička oprema prilagođena za korištenje slijepim osobama na informatičkim i drugim edukacijama u Udruzi slijepih Zagreb”, izjavio je Šutalo.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je da se HEP u tom projektu vodio načelom da svi njihovi kupci imaju jednako pravo i mogućnost pristupa njihovim uslugama, tim više što je riječ o ranjivoj skupini naših sugrađana.

“Financijska pomoć za realizaciju projekta Udruge slijepih dio je našeg ukupnog programa ulaganja u zajednicu. Tako je primjerice ovih dana zaključen već jedanaesti po redu javni natječaj za donacije na temelju kojeg svake godine doniramo više od stotinu humanitarnih projekata, a uskoro ćemo objaviti i novi javni poziv za realizaciju projekata energetske učinkovitosti u ustanovama javnog sektora koje skrbe za osjetljive skupine stanovništva, a čija se izvedba financira iz fonda HEP Opskrbe za proizvod ZelEn”, naglasio je Barbarić.

U Hrvatskoj je, inače, registrirana 17.371 osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost, od čega je samo na području Zagreba i Zagrebačke županije gotovo dvije tisuće slijepih i slabovidnih osoba.

Udruga slijepih Zagreb osnovana je prije 70 godina, a brine o poboljšanju kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba kroz njihovo zapošljavanje i poticanje uključivanja u društveni život. Značajno područje rada udruge je i edukacija članova u korištenju računalne opreme i novih tehnologija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!