HGK podržao Top Radio: Oni su nas jedini zamolili za podršku

Vijesti 16. kol 202112:57 > 13:07
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska gospodarska komora (HGK) dala je 'pismo podrške' Top Radiju koji je dobio natječaj za koncesiju na frekvenciji bivšeg Radija 101. Pismo podrške bilo je dio službene ponude Top Radija, a potpisao ga je predsjednik HKG-a Luka Burilović.

Tim povodom poslali smo upit HGK-u je li podrška uslugašena na tijelima Komore te je li HKG podržao još kojeg sudionika ovog natječaja. Također smo ih pitali koliko su puta dosad davali ovakvu podršku nekom pojedinačnom subjektu na nekom natječaju.

“Hrvatska gospodarska komora potpisala je Izjavu kojom izražava spremnost na suradnju s društvom Top radio d.o.o. na realizaciji inovativnih, kreativnih i edukativnih projekata čiji je cilj, između ostalog, podrška gospodarstvu u oporavku i razvoju, digitalna i ekološka transformacija našega gospodarstva i društva, kao i jačanje kreativnog i autorskog stvaralaštva. Sva se navedena područja uklapaju i u rad i ciljeve Hrvatske gospodarske komore, pa je stoga i potpisana spomenuta Izjava. Nadalje, sama Izjava je u trenutku potpisa označavala našu spremnost na suradnju i to uz pretpostavku da društvo Top radio d.o.o. stekne status pružatelja medijske usluge radija uz poštivanje javnog interesa građana Grada Zagreba i Zagrebačke županije te ukupnom nacionalnom i interesu Republike Hrvatske.

Ovim putem bismo istaknuli kako je Top radio d.o.o. ujedno i jedini sudionik natječaja za koncesiju bivše frekvencije Radija 101 koji je na adresu Hrvatske gospodarske komore poslao zamolbu za spomenutom podrškom u slučaju dobivanja koncesije”, odgovorili su za N1 iz HGK-a.

HND i SNH: Istražiti dodjelu koncesije

Podsjetimo, Vijeće za elektroničke medije (VEM) 28. srpnja je odlučilo da je Top Radio najpovoljniji ponuditelj za koncesiju za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije na frekvenciji 101 MHz na kojoj je do kraja svibnja emitirao Radio 101 što znači da je Stojedinica izgubila koncesiju.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u prošli su tjedan izrazili zabrinutost zbog odluke Vijeća za elektroničke medije (VEM) o dodjeli koncesije 101 MHz Top Radiju d.o.o. za kojeg sumnjaju da prikriva stvarnog vlasnika te su pozvali institucije da istraže taj slučaj.

”Riječ je o odluci skandaloznoj iz niza razloga koja predstavlja ozbiljnu ugrozu slobode medija, osobito kada je riječ o sektoru radija u kojem je sve manje pluralizma i raznovrsnosti medijskih sadržaja te iz kojeg je ozbiljno novinarstvo gotovo iščezlo”, navodi se u priopćenju novinarskih strukovnih organizacija. Ocjenjuju i kako je u pitanju sporni ponuditelj iza kojeg se krije prikriveni monopol što prijeti razvoju slobodnih medija i medijskom pluralizmu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar