HND najavio prosvjed protiv ”lexa AP” 31. siječnja u Zagrebu i Splitu

Vijesti 26. sij 202413:08 0 komentara
Igor Soban/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u petak je najavilo da će, osim na zagrebačkom Markovu trgu, zbog ''lexa AP ' 31. siječnja održati prosvjed i u Splitu, ponovno ocijenivši izmjene zakona kojima će odavanje informacija iz istraga postati kazneno djelo ''zakonom opasnih namjera''.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko najavio je da će se prosvjed u Splitu održati ispred HNK-a u 11 sati, istovremeno kao i u Zagrebu, te da mu je organizator ogranak HND-a Splitsko-dalmatinske županije.

Pozvao je građane da se odazovu na prosvjede, a sve saborske zastupnike i zastupnice da postupe po savjesti i odbiju navedeni zakonski prijedlog.

”Vlada premijera Andreja Plenkovića zakonom opasnih namjera želi ušutkati svakoga, posebice u ovoj superizbornoj godini. Ovaj zakon jest čin državne agresije na novinarsku profesiju i na javni interes”, kazao je Zovko.

Dodao je i da će se novinarska strukovna organizacija protiv toga boriti svim mogućim sredstvima te da prosvjedi nisu konačna riječ u ovoj priči.

Dodao je i kako je HND uputilo dopis europskom povjereniku za pravosuđe o kojem su ga izvijestili o tome što želi napraviti vlada premijera Plenkovića, a ponovio je i da će poslati zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakonskog prijedloga.

U ime HND-a Zovko se osvrnuo na činjenicu da je Ivan Turudić, kako je kazao, dobio ‘zeleno svjetlo’ da bude glavni državni odvjetnik.

”Čovjek je gorljivi pristaša ”lex AP-a”, godinama se sudski iživljavao, maltretirao i progonio neke od naših kolega. Prema tome, sve je jasno u ovoj priči i crno nam se piše ako ovaj zakon prođe ili ako gospodin Turudić bude postavljen na to mjesto”, kazao je Zovko.

Predsjednik Zbora sudskih izvjestitelja HND-a i HND-ovog ogranka Jutarnjeg lista Dušan Miljuš ocijenio je kako novi zakonski prijedlog apsolutno nije bio potreban jer prema sadašnjim propisima postoje sankcije za one koji odaju podatke iz istraga koje nisu javne.

Dodao je i kako je prije desetak dana od Ministarstva pravosuđa zatražio da taksativno navedu države koje imaju uvedeno zakonsko rješenje koje se sada predlaže i u Hrvatskoj, no odgovor nije dobio.

”Ovo je, prije svega, prijedlog zakona koji zastrašuje ne samo novinare, riječ je o potencijalno vrlo opasnoj praksi, a i prije smo imali situacija gdje su se zloupotrebljavale mogućnosti praćenja, prisluškivanja novinara kada su istraživali neke teme”, kazao je Miljuš.

Zaključio je i kako će rad novinara koji izvještavaju o sudskim postupcima biti znatno otežan, ako ne i onemogućen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!