Hoće li biti povlačenja boca? “Nenamjerno do kontaminacije proizvoda ne može doći”

Vijesti 07. stu 202321:12 1 komentar
Pexels

Ante Jukić, dekan kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a, na temu trovanjem vodom Römerquelle u Rijeci i Coca Colom u Zagrebu, izjavio je da je hitno potrebno provesti temeljnu analizu situacije.

Na pitanje može li to upućivati na kontaminaciju u punionici ili možda nešto drugo, profesor Ante Jukić, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, rekao je kako se teško može isključiti i jedno i drugo.

Kako kaže, potrebno je napraviti analize i slijediti inspekcijske nalaze.

“Neophodno je napraviti analize u pića i ravnati se rezultatima analiza. To treba napraviti što je prije moguće jer se radi o zdravstvenoj ugrozi i mogu nastupiti ozbiljne posljedice”, rekao je Jukić na HRT-u.

Dodaje kako se samo mjerenje kiselosti ili lužnatosti može obaviti brzo.

“Naš fakultet je centar izvrsnosti za pripremu vode za piće, otpadnih voda te za elektrolizu vod”, naglašava te dodaje kako stoje na raspolaganju za bilo kakvu podršku.

Na pitanje bi li se trebali povući iz prodaje određeni Coca Colini proizvodi, Jukić je rekao kako je to teško, iako se moraju razmotriti i te mjere te da se mora voditi računa i o mogućoj gospodarskoj šteti. S obzirom na to da tvrtka stoji na raspolaganju, treba dogovoriti mjere koje su u suglasnosti sa zakonom.

“Nenamjerno do kontaminacije ne može doći, naglasio je Jukić, te dodao da kada je proizvod provjeren, ne može se isključiti namjerni incident.”

Jukić naglašava kako svi međunarodni standardi za sigurnost hrane propisuju i moguće rizike koji će utjecati na zdravstvenu ispravnost, sukladno s tim postoje sigurnosni sustavi.

“Velike kompanije provode i nadstandarde što se tiče kvalitete”, rekao je.

Što se tiče periodičnih ispiranja u punionicama greške su minimizirane i zato postoje sustav sljedivosti koji omogućava da se dođe u natrag, ako se ustanovi problem.

Smatra se da se nakon ovoga propusta trebaju tražiti velike odštete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare