Hoće li medicinske sestre u štrajk? Otkrile kolika im je plaća s 40 godina staža

Vijesti 10. svi 202320:18 1 komentar

Nakon što su proteklih dana prosvjedovali ispred bolnica u svoje slobodno vrijeme, od 11 do 11.30 sati, medicinske sestre, tehničari te nemedicinsko osoblje sutra će svoja prava tražiti na zagrebačkom Zrinjevcu. Njihov glas Vlada mora čuti, poručuju.

Ovo je samo jedan u nizu mirnih prosvjeda kojim medicinsko osoblje izuzev liječnika, ali i nezdravstveni radnici upozoravaju da im je dosta – dosta preživljavanja s mizernom plaćom. Evo primjera. Uz smjenski rad – s 40 godina radnog staža na leđima, medicinskoj sestri Mirjani plaća jedva dosegne 1000 eura.

“Ja sam srednja stručna sprema, primjer kolegice koja je magistra, ima manje godina radnog staža, njena plaća je u tim okvirima oko 1000 – 1100 eura, to je sramotno za medicinsku sestru. Ovo što tražimo minimalno povećanje od 10 posto, ja ću s ovog mjesta reći da je to premalo, da vrijedimo puno puno više”, navodi medicinska sestra primalja.

I nemedicinskim djelatnicima nije ništa bolje. U kuhinji klinike za traumatologiju 2011. bilo je 17 kuhara, danas ih je 9. Ovog kadra je sve manje jer ih negdje drugdje privlače bolje plaće i humaniji uvjeti rada.

“Tvrdim da je rad u kuhinji težak, naporan, zahtjevan te u uvjetima bez primjera radi – klimatizacije u ljetnim mjesecima vrlo težak. A plaće? Novac je novac, činjenica da nekakvih je plaća 4 000, 4500 kuna s vikendima, prekovremenima, blagdanima…”

Ministar se nije ni pojavio

Za njihove zahtjeve – povećanje plaća i koeficjenta za 10 posto – nisu imali sluha ni na današnjem redovitom mjesečnom sastanku u ministarstvu zdravstva – pa će sutra na prosvjedu na Zrinjevcu dići glas.

“Ministar se na razgovoru nije pojavio i nismo ni otvorili pitanje naših prosvjednih aktivnosti, ono što smo jučer čuli od predsjednika vlade je da će resorna ministarstva razgovarati, toga do sada nije bilo, mi poziv nemamo”, kazao je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

“Kako dani idu dalje, mi koračamo svakim danom sve bliže našem najavljenom štrajku”, poručila je Anica Prašnjak, predsjednica Sindikata medicinskih sestara.

Ali za ministra zdravstva Vilija Beroša njihovi zahtjevi nisu realni. “Podržavam ih iako jedno je ono što su objektivne mogućnosti, a drugo ono što je realnost. Međutim, treba razgovarati, ali i sagledati koliko je ovo ministarstvo učinilo od 2016. za sve djelatnike u zdravstvenom sustavu.”

Tvrdi da se radi na novom zakonu o plaćama u javnim službama i nema smisla za uredbe iz tjedna u tjedan.

U njihovim namjerama sestre, tehničare i nemedicinsko osoblje i podržavaju i građani.

“Ja nisam te struke, ali znam da imaju pune ruke posla, opravdano sve traže.”

“Opravdano je, treba veća plaća samo opet ja gledam objaektivno tko će nam svima dat’ koliko nas ima?”

“S obzirom na to kakvim poslom se bave, mislim da je to sasvim u redu.”

Zagrebački Zrinjevac sutra će biti pun, nadaju se organizatori. Stižu autobusi medicinskog i nemedicinskog osoblja zaposlenog u bolnicama diljem Hrvatske, od najmanjih mjesta do velikih gradova. Cilj je isti. Diži glas za bolje i plaćenije uvjete rada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare