Prosvjedi ispred četiri bolnice: “Sustav bez nas ne može funkcionirati!”

Vijesti 03. svi 202311:10 0 komentara

Pod motom "I mi smo zdravstvo" medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje u srijedu su ispred četiri bolnice u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku u 11 sati započeli mirne prosvjede kojima traže dostojanstvene plaće za svoj rad i unaprjeđenje radno-pravnog statusa.

Polusatni prosvjedi održani se u Zagrebu – ispred kliničkih bolnica Merkur i Dubrava, u Splitu ispred KBC-a te u Dubrovniku ispred tamošnje opće bolnice.

KBC MERKUR

“Ovdje sam da iznesemo svoj glas i uputimo na segregaciju u zdravstvu gdje je jedan dio zdravstva dobio nagradu, a drugi nije. Takva segregacija nije dopustiva u sustavu koji funkcionira kao jedinstven”, kazao je jedan od prosvjednika Željko Benc.

“Jako smo potplaćeni, puno radimo, velik je omjer med sestara na broj pacijenata koji je zahtjevaju puno više nego što im možemo pružiti. Tražimo veće plaće, bolje uvjete i veći broj radnika”, poručio je Rober Siladi s jedinice intenzivnog liječenja – kirurški šok. “Mislim da će 30 posto radnika otići izvan zemlje.”

“Ponuda vlade nije adekvatna. Liječnjicima se povećava 10 posto, a na se povećava 3-5 posto”, dodao je Benc. “Sustav počiva na ovim ljudima!”

N1

KB DUBRAVA

“Nismo oni iza nekoga već smo ravnopravni sa svima, želimo biti uz liječnike, a ne daleko iza liječnika”, poruka je s mirnog prosvjeda ispred KB Dubrava.

“Drago mi je da imate snage reći da niste zadovoljni kao radnici. Nije dobro da se svi jednako ne tretirati. U avioprijevozu, je li dovoljan samo pilot – što da nema onih koji moraju održavati avion, natočiti gorivo, počistiti…? Svi su u sustavu važni!”, poručio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

“Postoji cilj da u Hrvatskoj bude što niža cijena rada i da rade samo oni koji žele raditi za tu nisku cijenu i to ne smijemo dozvoliti. Poštujemo sve radnike i svi su dobrodošli, ali samo onda kad su hrvatski radnici zadovoljni”, dodao je.

N1

KBC SPLIT

Prosvjeduje se i u Splitu. “Vlada nas ne prepoznaje, tražimo svoje mjesto uz liječnike. Sustav bez nas ne može funkcionirati. Tražimo veće plaće, da se poštuje kolektivni ugovor”, proučila je Iris Marin Prižmić, magistra sestrinstva.

“Dva do tri posto su ponižavajuće cifre, tražimo 10 posto.”

“Mi prosvjedujemo za vrijeme pauze”, kazala je Marin Prižmić, dodajući da u KBC-u Split nedostaje 600 medicinskih sestara.

Podsjetimo, sindikati su najavili seriju mini-prosvjeda od srijede, 3. svibnja. Svakodnevno će prosvjedovati od 11 do 11,30 sati, za vrijeme dnevne pauze, ispred raznih bolnica diljem Hrvatske.

Prosvjedi će se održavati sve do 12. svibnja kada je, na Međunarodni dan sestrinstva, u Zagrebu najavljen veliki, središnji prosvjed.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!