Hoće li optuženi saborski zastupnik na izbore? Na posljednjima je zbog publiciteta plakao i lažirao prijetnje

Crna kronika 22. pro 202306:53 0 komentara
Patrik Macek / Pixsell

Pratimo sudski rasplet afere u čijem je fokusu saborski zastupnik Stjepan Kovač koji je prije dvije godine bio uhićen u USKOK-ovoj akciji.

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je ovih dana optužnicu protiv bivšeg SDP-ovca koji je sada u HSS-u, saborskog zastupnika Stjepana Kovača zbog sumnji da je lažirao prijetnje uoči posljednjih lokalnih izbora u svibnju 2021. godine.

Bez obzira što to nije zakonska prepreka za nastavak političkog djelovanja, pitali smo HSS hoće li Kovača staviti na listu svojih kandidata za predstojeće izbore.

Iz HSS-a, unatoč činjenici da je pred Hrvatskom superizborna godina kažu kako “još nisu razmišljali o listama za predstojeće izbore, te će o tome odlučiti kada za to dođe vrijeme”.

Drugim riječima, optužnica u ovom trenutku Kovaču nije nikakva zapreka ni formalno za kandidaturu, ni za status među kolegama. Zanimljivo će ipak biti popratiti rasplet suđenja budući da je jedan od aktera, Damir Ledenčan, koji je navodno izradio lažne prijeteće poruke Kovaču, krivnju već priznao i nagodio se s tužiteljstvom. Dobio je uvjetnu kaznu. Kovač i policijski inspektor Mario Sever, koji mu je prema optužnici pomogao s lažnim prijetnjama, za sada sve negiraju.

Detalji USKOK-ove optužnice

Prema USKOK-ovoj optužnici Ledenčana je Sever angažirao da pošalje Kovaču prijeteće poruke. Sve je, tvrdi USKOK, počelo još u travnju 2021., dakle uoči lokalnih izbora. Kovač je tada, kako stoji u optužnici, Policijskoj upravi međimurskoj podnio kaznenu prijavu zbog klevete protiv nepoznatog počinitelja, no policijski inspektor Sever ukazao mu je da nema osnova za postupanje policije jer je kleveta kazneno djelo koje se progoni na osnovu privatne tužbe.

Kovač tada, navodi USKOK, koristi svoj gradonačelnički autoritet i traži od Severa da identificira osobu koja je napravila internetsku stranicu s koje su se širile navodno klevetničke objave o njemu. Strahovao je da mu to ne umanji izglede na predstojećim izborima za gradonačelnika. Sever nakon toga, kako tvrdi USKOK, angažira Ledenčana i dogovara s njim da će inscenirati prijetnju Kovaču.

Naime, prijetnja je kazneno djelo koje policija mora istraživati po službenoj dužnosti. Ledenčan, kako je sam priznao, doista i šalje Kovaču prijeteće poruke iz kojih proizlazi da ih je poslala ista osoba koja je napravila i spornu internetsku stranicu s objavama protiv gradonačelnika. Sve je to, sumnja se, trebalo poslužiti Kovaču da prijavi slučaj policiji i da se to doista krene i rasvjetljavati.

Lažne prijeteće poruke

Kovač je uskoro počeo primati prijeteće poruke i zatim je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog prijetnje. Inspektor Sever, navodi dalje USKOK, preuzima ovaj slučaj. Pod krinkom Kovačeve prijave za prijetnju istražuje tko je zapravo napravio internetsku stranicu i objavljivao informacije koje se nisu svidjele gradonačelniku Čakovca.

Kovač čak požuruje načelnika PU međimurske i njegova zamjenika da slučaj riješe, odnosno da, kako stoji u optužnici, prijave nepoznatu osobu prije kraja drugog kruga lokalnih izbora. Za to vrijeme ondašnji SDP-ov kandidat za gradonačelnika u kampanji objavljuje da je dobio prijetnje te tvrdi kako se, prema rezultatima provedenih policijskih izvida, mogućeg počinitelja tog kaznenog djela može povezati s jednim od njegovih protukandidata.

Suze pred novinarima

“Naš kandidat za gradonačelnika Štef Kovač dobio je prijetnje smrću, ne samo sebi, nego dirnuli su u nešto što je svima od nas najsvetije. Dirnuli su u obitelj”, kazao je na jednom od predizbornih skupova i predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Nakon tih njegovih riječi Kovač se rasplakao.

Nakon što je USKOK pokrenuo ovaj postupak, te se doznalo da sve bilo lažirano Grbin rekao da se osjeća ‘blesavo’.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!