Hoće li se nastaviti rasipanje SDP-ove koalicije? Arsen Bauk otkrio je li postignut dogovor s Dalijom Orešković

Vijesti 20. ožu 202420:06 0 komentara
N1

Malo više od dva tjedna nakon što je predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavio veliku predizbornu koaliciju u kojoj je bilo 10 stranaka, nju su napustili Radnička fronta, Fokus, IDS i PGS. O toj temi i pripremama za parlamentarne izbore je sa SDP-ovim Arsenom Baukom razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

“Večeras bi Predsjedništvo SDP-a trebalo dati suglasnost predsjedniku stranke za sporazum o izlasku na izbore s još pet stranaka. To su: Centar, HSS, Glas, Reformisti i strankom Dalije Orešković. Također, nastavit će se razgovori sa strankom Možemo! o zajedničkom izlasku u četiri izborne jedinice”, rekao je SDP-ov Arsen Bauk za Dnevnik.hr.

Osvrnuo se i na vijest da je moguće da Dalija Orešković neće biti dio koalicije.

“S njezinom strankom je usuglašen tekst sporazuma i nadam se da će biti potpisan. Nemam što komentirati”, istaknuo je te odgovorio na pitanje jesu li na problemi sa strankama koje su izašle iz koalicije počeli nakon što je predsjednik Zoran Milanović predstavljen kao SDP-ov kandidat za premijera.

“Ne. Što se tiče preostale četiri stranke koje su bile na predstavljanju koalicije, kolege iz IDS-a i PGS-a su tada najavili da će u VIII. izbornoj jedinici, s obzirom na to da se radi o regionalnim strankama, izaći sa svojom listom, ali su jasno naglasile da su uz buduću vladu lijevog centra. Kolege iz Fokusa su također rekle da će biti uz vladu lijevog centra”, pojasnio je.

Najavio je da će kandidate SDP-a u ponedjeljak izabrati Glavni odbor stranke na prijedlog predsjednika Peđe Grbina te zatim komentirao mogućnost suradnje sa strankama desnice – Mostom i Domovinskim pokretom.

“Mi na izbore idemo s pet partnera, a razgovaramo sa šestim. To je u ovom trenutku formacija u kojoj idemo na izbore. Ne znam što da vam drugo odgovorim”, zaključio je.

Orešković o suradnji sa SDP-om

Nakon što su četiri stranke izašle iz SDP-ove koalicije, postavilo se pitanje hoće li se osipanje nastaviti i dalje, a sve su oči bile uprte u Daliju Orešković koja je imala svoje uvjete za ostanak.

“Želim da građani na ove izbore izađu u što većem broju, i to s nadom i povjerenjem da će nova vlast biti bolja. To je ono što im u ostatku kampanje moramo pokazati. Bolja vlast je ona koja se može kontrolirati, putem zakona, institucija i od strane ljudi čiji profesionalni integritet nije pod upitnikom”, rekla je za Dnevnik.hr.

“U ovom trenu se čini da su svi nosivi stupovi pravnog poretka urušeni, sve do samih načela. Nadam se da će u ostatku kampanje biti prilike da pokažemo principe kojih ćemo se sami pridržavati, i sadržaj, makar konture države i njenih institucija koje se obvezujemo ponovno izgraditi”, dodala je.

Vjeruje, dodala je, da je sa SDP-om postigla razuman dogovor o zajedničkom izlasku na izbore.

“Ja sam ovdje ušla sa srcem i sa željom da se napravi nešto dobro za sve naše građane i puno sam kompromisa napravila putem. Jesam li pogriješila, pokazat će vrijeme”, napomenula je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!