Hrvati s djecom sletjeli u Ljubljanu, osiguran im je prijevoz do Zagreba

Vijesti 03. lip 202307:18 > 15:09 4 komentara
N1

Dvanaest hrvatskih državljana, osmero odraslih i četvero njihove djece napustilo je u petak navečer zambijski glavni grad Lusaku te su se ukrcali na let za Dubai. Iz Dubaija su u subotu ujutro poletjeli za Ljubljanu u koju su sletjeli oko 15 sati.

“Svih 12 hrvatskih državljana doputovalo je iz Zambije u Ljubljanu, odakle im je osiguran prijevoz do Zagreba.

Naše državljane dočekao je veleposlanik RH u Sloveniji te predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Obiteljskog centra, kako bi ponudile podršku i pomoć, posebice za djecu”, priopćili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

“Dvije obitelji će ići našim kombijima u kojima su već postavljene stolice za djecu, a dvije sa svojim prijateljima, odnosno članovima obitelji, privatnim osobnim automobilima”, rekao je Boris Grigić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Sloveniji

Njihov povratak u Hrvatsku očekuje se tijekom poslijepodneva.

Načelnica Sektora za zaštitu djece i obitelji Melita Čusek objasnila je za N1 da roditelji sad moraju podnijeti papire za porodiljni i riješiti birokraciju, od zdravstvenog osiguranja i slično.

Apel majke koja je posvojila petero djece

Tanja Budmir Gulan, iz Udruge za potporu međunarodnom posvajanju International adoption Hrvatska, majka petero posvojene djece iz Konga, za N1 je komentirala povratak Hrvata iz Zambije.

Smatra da posvajatelji moraju biti zaštićeniji i još jednom je poslala apel vezan uz govor mržnje i neprimjerene komentare u javnom prostoru, posebno Hrvatskom saboru.

“Zaštita posvajatelja od države mora biti puno jača. Podržavam međunarodna posvajanja, ali smatram da posvojitelji moraju imati jaču zaštitu od države jer ako i dalje budemo prepušteni sami sebi, pitanje je dana kad će se opet dogoditi Zambija”, rekla je i dodala:

“Opet ću poslati apel – ne morate se slagati s našim odlukama da posvojimo djecu, ne trebate nas niti voljeti, to je vaše pravo, pravo pojedinca da ne prihvaća, da mu se to čini svakakvim, čuli smo u Saboru razne epitete. Samo molim da, ako je ikako moguće, svoje stavove prestanu iznositi na društvenim mrežama mrzeći, javno, jer se opet stvara atmosfera linča koja nikako neće biti dobra za socijalizaciju djece koja dolaze iz Zambije.”

Podsjetimo, osmero Hrvata u petak je oslobođeno na Visokom sudu u Ndoli pošto je sutkinja utvrdila da nema dokaza da su počinili kazneno djelo trgovine djecom niti da su dokumenti o posvojenju lažni.

U petak su u Ndoli, kazao je vladin glasnogovornik, dovršene sve potrebne procedure u vezi s posvojenom djecom. Tome su pomogli hrvatskih diplomatski i konzularni predstavnici i odvjetnici.

“Hrvatska država štitila je prava i interese svojih državljana te im pružala konzularnu i drugu pomoć u skladu s hrvatskim Ustavom i medunarodnim propisima”, propćila je Vlada i zahvalila Delegaciji EU-a u Lusaki koja je pružila pomoć u osiguranju povratka hrvatskih državljana.

Osmero Hrvata bilo je uhićeno u Zambiji prije sedam mjeseci zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Djeca su im pritom oduzeta i vraćena tek jučer kad je optužba srušena na sudu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare