Hrvatska Africi donira 566.428 doza cjepiva protiv koronavirusa

Vijesti 18. velj 202216:27 2 komentara

Vlada je na sjednici u petak donijela odluku o upućivanju humanitarne pomoći Africi te ostalim državama u potrebi donacijom 566.428 doza cjepiva protiv bolesti covid-19.

Ministarstvo zdravstva Vlada je zadužila da zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pripremi i provede donaciju te sklopi odgovarajuće sporazume i primopredajne aranžmane u skladu sa smjernicama Mehanizma Europske unije za dijeljenje cjepiva protiv bolesti covid-19.

Vlada je prihvatila i prijedlog Europske komisije da se neiskorišteni dio financijskog doprinosa Instrumenta za hitnu potporu, u iznosu od 346.9 milijuna eura, iskoristi za nabavu cjepiva za treće zemlje putem COVAX mehanizma.

U 2020. godini su države članice EU na zamolbu Europske komisije dale doprinose u sveukupnom iznosu od 750 milijuna eura u Instrument za hitnu potporu (ESI) za osiguranje novca za nabavu ukupno 200 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 za članice EU, naveo je ministar zdravstva Vili Beroš.

S obzirom na to da je od tog iznosa ostalo 346.9 milijuna eura, povjerenica Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides uputila je pismo ministrima zdravstva EU u kojem je zatražila pisanu suglasnost država da se taj novac iskoristi za nabavu cjepiva za donacije kroz COVAX.

Vlada je usvojila i zaključka u vezi s provedbom Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje covid-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik.

Procijenjena potreba za tim lijekom u Hrvatskoj za veljaču i ožujak je ukupno četiri tisuće doza, a Vlada je ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemku Markotić da ih naruči.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare