Hrvatska ima najvišu stopu inflacije u eurozoni: “Vlada ne radi dovoljno, a kad je kapitulirala…”

Ekonomija 02. ožu 202421:39 0 komentara

Petnaest mjeseci cijene su rasle, ali je inflacija usporavala. U veljači se trend promijenio i prema Eurostatu, Hrvatska je postala država s najvišom stopom inflacije u eurozoni. Je li u pitanju samo trenutni rast inflacije prije nego nastavi usporavati ili nam prijeti promjena trenda?

Hrvatska ima najvišu stopu inflacije u eurozoni – podatak je koji bi neupućenog promatrača mogao zabrinuti. Ali premijer Andrej Plenković kaže – sve je očekivano, problema nema.

“Ona stagnira, 4,1 posto, dakle, sve je to u okvirima onoga što očekujemo u ovoj godini, imamo trend smanjenja inflacije već više od 15 mjeseci zaredom”, rekao je Plenković.

To nije očekivano, a Plenković nema dodir sa stvarnošću, misle HDZ-ovi politički oponenti.

“Ne, to nije očekivano. Nažalost, ova Vlada od ulaska u inflaciju ne radi dovoljno i nije koristila mehanizme kako bi obuzdala porast cijena, a kada je u tome apsolutno kapitulirala, nije učinila ono drugo što je potrebno, nije povećala plaće i mirovine na način da one mogu pratiti taj rast cijena”, navodi SDP-ova Sabina Glasovac.

“Kada neka osoba izbjegava kontakt sa stvarnošću, onda se tom osobom u Hrvatskoj često bave osobe koje su završile medicinski fakultet pa znaju kako treba s tim osobama. Te su osobe onda najčešće na nekim odjelima gdje dobivaju terapiju i čajeve pa se nadamo da će se jednog dana izliječiti. Nažalost, to s premijerom nije slučaj”, rekao je Davor Dretar, saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

Premijer je ovog tjedna, pri objavi rasta BDP-a najavio da očekuje nastavak trenda usporavanja inflacije. No, nakon 15 mjeseci u nizu, trend se promijenio i prema Eurostatu inflacija je porasla te iznosi 4,8 posto na godišnjoj razini. Iz Vlade razloge vide u problemima u transportu kroz Crveno more i povećanju cijena energenata. Ekonomski analitičar Petar Vušković se s time ne slaže.

“Na koji način onda objašnjava kako je Europa smanjila inflaciju, a nama je inflacija još uvijek iznadprosječna, odnosno najviša u Europi. Mislim da je glavni problem u trgovini. Trgovina nije dovoljno diverzificirana, nemamo dovoljno trgovačkih lanaca koji bi koristili diskontne politike”, tvrdi Vušković.

N1

Prijeti nam spirala inflacije

Rast cijena energenata obično za sobom povlači i rast svih drugih cijena, a u vrijeme kada je Vlada podignula plaće i povećala kupovnu moć velikom dijelu popoulacije, prijeti nam spirala inflacije.

“Nama vrlo brzo dolazi Uskrs, dolazi nam početak turističke sezone. Tu će sigurno biti određeni inflacijski pritisci prisutni, kao i rast plaće. Vlada je izglasala u veljači rast koeficijenata, to će se isto odraziti na blagi rast inflacije. Tu su i velike suše, što u Europi, što u Srednjoj i Južnoj Americi”, objašnjava Vušković.

Dakle, razloga za zabrinutost ima, iako iz Vlade dolaze poruke da su rastom plaća i mirovina ublažili efekte inflacije. U Mostu se s tim ne slažu.

“Ljudi najbolje znaju kako žive i svaki pojedini čovjek najbolje zna je li prije dvije, tri ili pet godina mogao od plaće kupiti više onoga što doista troši ili manje. I shodno tome mislim da bi svaki građanin za sebe trebao odvagnuti je li Plenković u pravu kad kaže da živimo bolje ili nije”, kazao je Mostov Nino Raspudić.

Iz Možemo kažu – Vlada griješi jer je ekonomija na lošim temeljima.

“Mi smo potpuno ovisni o investicijama iz EU fondova i ovisni smo o turizmu. To su obje stvari koje su volatilne. EU fondova će nestati u nekom trenutku, drugo – turizam može bit i ne mora bit dobra sezona, ne možemo o tome ovisiti. Mi govorimo i to je naš ključni dio ekonomskog programa reindustrijalizacija Hrvatske, dizanje produktivnosti na svim razinama i u sektoru proizvodnje roba i u sektoru usluga i dizanje izvoza. Bez toga nema ničeg”, rekla je koordinatorica Možemo! Sandra Benčić.

Trendovi pokazuju da će Vladin cilj od 2,5 posto inflacije u ovoj godini biti teško dostižan. Prijetnja postoji da cijene ponovno krenu rasti. No, iz Vlade kažu da će i dalje pomagati najugroženije i zato je u pripremi novi paket mjera koji bi na snagu trebao stupiti u travnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!