Hrvatska udruga za naplatu potraživanja oglasila se o curenju podataka

Vijesti 28. ožu 202318:11 komentar
Izvor: Image by Markus Spiske from Pixabay / ilustracija

Hrvatska udruga za naplatu potraživanja (HUAN) oglasila se o incidentu s curenjem podataka iz Agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix. Navodi se da je procurilo 181 tisuća osobnih podataka dužnika, među kojima se nalaze i podaci maloljetnika.

EOS Matrix pak tvrdi da se nije dogodio sigurnosni proboj. “Uvidom u vlastite sustave, EOS Matrix je utvrdio kako se sigurnosni proboj nije dogodio, niti je utvrđeno interno neovlašteno postupanje s osobnim podacima. Isto nije utvrđeno niti prethodnim kontinuiranim i intenzivnim provjerama informacijskih sustava.”

S druge strane, Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) pozvala je građane da kontaktiraju EOS matrix kako bi provjerili jesu li procurili njihovi podaci.

“Članice HUAN-a međusobno ne razmjenjuju osobne podatke dužnika”

Sada se o incidentu oglasio i HUAN, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Kao udruga koja okuplja vodeće hrvatske agencije za naplatu potraživanja, HUAN je od članice obaviješten o započetom nadzoru od strane AZOP-a, kao i o tome da su, odmah po saznanju obavijestili AZOP o navodnom neovlaštenom raspolaganju osobnim podacima, te u potpunosti surađuju s Agencijom za zaštitu osobnih podataka. Prema informacijama dobivenima od članica, podaci koji su u posjedu AZOP-a odnose se na OIB, ime i prezime i datum rođenja.

Nastavno na netočne tvrdnje objavljene u pojedinim medijima, izričito naglašavamo kako agencije za naplatu potraživanja, članice HUAN-a, međusobno ne dijele i ni na koji način ne razmjenjuju osobne podatke dužnika, jer bi to bilo protivno svim internim i međunarodnim propisima zaštite osobnih podataka.

„Ovim putem još jednom želimo naglasiti da HUAN ozbiljno shvaća incidente navodnih curenja osobnih podataka iz agencija članica te dijeli zabrinutost kako su i otkud osobni podaci došli u posjed neovlaštenih osoba. Članice surađuju s nadležnim državnim tijelima i očekujemo skorašnje utvrđivanje porijekla tih podataka“, poručio je predsjednik HUAN-a, Matija Arapović.

Već smo nekoliko puta kao Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja izrazili punu podršku što skorijem donošenju novog zakonskog okvira i usklađenju s propisima EU i NPL direktivom, iako je rad agencija za naplatu potraživanja već reguliran nizom zakona i podzakonskih akata Republike Hrvatske, ali i u potpunosti usklađen s etičkim načelima i propisima FENCA-e, međunarodnog udruženja agencija za naplatu potraživanja, kojega se pridržavaju agencije u 23 zemlje članice EU. Vjerujemo da će donošenje novog zakona i usklađenje s europskom NPL direktivnom pokazati da članice HUAN-a djeluju po najboljim europskim standardima”, navode iz HUAN-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.