Hrvatska valuta na izlaznim vratima, a u optjecaju su još uvijek milijarde kuna

Ekonomija 13. sij 202322:07 0 komentara
Dubravka Petric/PIXSELL

Kuna, valuta koja nas je služila 28 i pol godina odradila je zadnji radni dan. Plaćati njome može se još sutra do ponoći. Iako više neće biti valjano platežno sredstvo, vrijedit će zauvijek. Barem novčanice. Kovanice će vrijediti još tri godine. Ekskluzivno donosimo i podatke o golemim količinama kuna koje su i dalje u optjecaju. Manje od 48 sati prije posljednjeg zbogom, vani je još - 13 milijardi kuna.

U novčanicima ih je sve manje, ono što je ostalo uglavnom je sitniš. A kuna broj sitno – još danas i sutra je valjano platežno sredstvo.

Građani uglavnom kažu da su se kuna riješili.

“Nemam više ništa skoro, euri samo, još nešto je ostalo malo za ovaj dan i sitno nešto. To će danas suprug vjerojatno potrošiti.”

“Za čas je to potrošeno, to je nešto sitno, za kavu.”

“Neke sam ostavila za uspomenu doma, a ovo su sve euri.”

Euro jedina valuta

I tako će 14. siječnja u ponoć kuna otići u povijest,a euro postati jedina hrvatska valuta.

Trgovci s nestrpljenjem čekaju taj čas da predahnu od dvojnog optjecaja.

“Bunili smo se i mi i kupci, neki više daju, neki manje, sad će nam lakše biti kada dođe samo euro.”

“Više u eurima plaćaju sad nego u kunama. Početak je bio užas. Mi smo ovdje bili mjenjačnice, kako mi tako i kafići, dućani… Jer ljudi, što će čekati u redu, najbolje doći i zamijeniti u dućanu i izluditi trgovce i prodavače.”

Gomila kuna u optjecaju

A da se građani teško rješavaju kuna, pokazuju i podaci HNB-a. S jučerašnjim je danom u optjecaju ostalo čak 12,9 milijardi kuna. Za sada su zaprimili 290 milijuna komada novčanica kune, odnosno 58 posto očekivane količine, kod kovanica je taj postotak nešto manji, 35 posto ili 390 milijuna komada kovanica kune, težine čak 2.600 tona. No, oni koji i dalje kune čuvaju kod sebe, za eure će ih moći zamijeniti i nakon 2023.

“Od 15. siječnja novčanice i kovanice kune mogu se zamijeniti na oko 2 000 lokacije u RH u svim bankama, pošti i Fini i to do 100 komada kovanica i novčanica kune bez naknade. Oni koji tijekom 2023. neće zamijeniti svoje kune, tada će ih moć zamijenit u HNB-u bez ograničenja na količine i bez naknade”, objašnjava Tihomir Mavriček.

Ako ste ih već zamijenili i samo želite podići gotov novac, koliko god tražili, bakomati će vam izbacivati isključivo novačnice od 10 i 20 eura. Trenutno ih je aktivno 3.800, a do nedjelje radit će svih 4.000.

Zaključno s 15. siječnjem traje mjera obustave naplate naknade za podizanje gotovog novca debitnim karticama individualnih klijenata potrošača na bankomatima u Republici Hrvatskoj, a od 16. siječnja u ponoć građani mogu podizati gotov novac u eurima bez naknade isključivo na bankomatima svojih banaka.

Zamjenom kune za euro Hrvatska će još jednom dobiti novu nacionalnu valutu i to nakon 28 godina. Pa dok jedni mjere prednosti koje donosi euro, drugi žale kunom.

Iako pomalo nostalgični, građani kažu da su se s novom valutom ipka vrlo dobro snašli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!