Hrvatska zabranila promet ruskim aviokompanijama

Vijesti 28. velj 202214:19 0 komentara
Zeljko Hladika/PIXSELL

Vlada je u ponedjeljak zabranila letove zrakoplovima ruskih aviokompanija u hrvatskom zračnom prostoru kao i korištenje hrvatskih zračnih luka te osnovala povjerenstva za praćenje stanja na tržištu i u opskrbi plinom i naftom.

Prema Odluci o zabrani ulaska, izlaska i preleta u i iz područja letnih informacija Zagreb zračnim prijevoznicima Ruske Federacije, zračnim prijevoznicima Ruske Federacije, zrakoplovima unajmljenim, operiranim ili u vlasništvu državljana Ruske Federacije zabranjuje se ulazak, izlazak i prelet područja letnih informacija Zagreb.

Ministar prometa Oleg Butković kaže da to praktički znači zabranu polijetanja i slijetanja ruskim zrakoplovima u i iz hrvatskih zračnih luka.

#related-news_0

Iz zabrane su izuzeti humanitarni letovi, letovi u svrhu potrage i spašavanja s posebnim odobrenjem kao i letovi u slučaju izvanrednih okolnosti, kao što su mogući repatrijacijski letovi.

Vlada je imenovala i krizni tim odgovoran za provedbu plana intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske te Stručno povjerenstvo za praćenje sigurnosti opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata.

Zadatak tih tijela je praćenje tržišta plina i nafte te savjetovanje Vlada o pitanjima sigurnosti opskrbe. U njihovom sastavu su stručnjaci ministarstva gospodarstva, Plinacroa, HERA-e, Podzemnog skladišta plina, Gradske plinare Zagreb, LNG terminala na Krku i energetskih kompanija te Agencije za ugljikovodike.

#related-news_1

Premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice je rekao da se ovih dana pokazuje ispravnost strateške odluke o izgradnji LNG terminala na Krku jer je tako osiguran alternativni dobavni plinski pravac kapaciteta 2,6 milijardi prostornih metara, što je dovoljno za kućanstva i gospodarstvo.

Vlada je donijela i odluku o nabavi i korištenju robe i usluga strateških robnih zaliha nastalih zbog ratnih djelovanja, prihvata i zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.