Hrvatske šume – utočište za političke uhljebe?

Vijesti 05. velj 202309:49 0 komentara
Nikola Cutuk/PIXSELL

Hrvatske šume, državna tvrtka koja je u fokus javnosti došla zbog poruka koje su najviši vladini dužnosnici slali bivšem predsjedniku uprave oko zapošljavanja njima bliskih osoba, posljednjih je godina očito postala utočište za političke uhljebe, piše u nedjelju Jutarnji list.

Krunoslav Jakupčić, koji je kao član HDZ-a postao šef Hrvatskih šuma 20. veljače 2017., na toj se poziciji zadržao i nakon što je uhićen u aferi vjetroelektrane, sve do trenutka kada se odlučio na mirovinu u studenome prošle godine.

Nakon izbijanja afere “Puno ti hvala”, u kojoj se razotkrio stupanj masovnog zapošljavanja preko veze u Hrvatskim šumama, sada je malo jasnije zašto je Jakupčić, unatoč uhićenju, ostao na svojoj poziciji, odnosno zašto ga vlada nije smijenila.

U tom šestogodišnjem mandatu, sve dok nije postao ministar gospodarstva, na čelu Nadzornog odbora Hrvatskih šuma bio je Davor Filipović koji se i sam, uz Marka Milića, Krunoslava Katičića, Branka Bačića i Mariju Vučković, našao u aferi s porukama.

Zamijenio ga je, jasno, istaknuti HDZ-ovac, predsjednik Županijske organizacije stranke Šibensko-kninske županije, Nediljko Dujić.

A modus operandi svih ovih zapošljavanja bio je da su osobe prvo postale pripravnici, potom bi dobile ugovor na određeno, a onda i za stalno.

Prema podacima koje su Jutarnjem listu dostavili iz Hrvatskih šuma, u mandatu Krunoslava Jakupčića, od veljače 2017. do studenoga 2022., broj zaposlenih povećao se za čak 1040, odnosno 14 posto. “Povećanje broja radnika ponajviše se odnosi na zapošljavanje radnika na projektima financiranim iz fondova EU, odnosno osnovan je novi Sektor za zelenu energiju i projekte sufinancirane sredstvima fondova EU i međunarodne projekte, čije su plaće većim dijelom financirane iz samih projekata EU”, tvrde u Hrvatskim šumama, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!