Hrvatski matematičar dobio prestižnu nagradu u SAD-u

Vijesti 20. tra 202209:42 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Hrvatski matematičar Zlatko Drmač dobitnik je nagrade SIAM Fellows program za 2022. godinu koju dodjeljuje američki Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM), piše u srijedu Jutarnji list.

Drmač je nagrađen za doprinos algoritmima s visokom relativnom točnošću u numeričkoj linearnoj algebri, redukciji modela i identifikaciji sustava.

“Znanstvenicima je najveće priznanje kada dođe od kolega iz struke. SIAM je vjerojatno najutjecajnija strukovna organizacija u području primijenjene matematike i SIAM Fellows program svake godine dodijeli dvadesetak nagrada iz svih područja primijenjene matematike. Znao sam da sam nominiran ali vijest o priznanju je bila iznenađenje i trenutak zadovoljstva nakon puno godina rada. Od hrvatskih znanstvenika to priznanje su dobili prof. Sunčica Čanić (UC Berkley) i prof. Igor Mezić (UC Santa Barbara)”, rekao je Zlatko Drmač, redoviti profesor u trajnom zvanju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. On je karijeru počeo u Ini, ali je prevagnula želja za znanstvenim bavljenjem prirodoslovnom matematikom. Nakon magisterija na PMF-u doktorirao je u Njemačkoj i karijeru nastavio u SAD. Po povratku u Zagreb nastavio je raditi na PMF-u uz povremene boravke u SAD-u kao gostujući profesor.

S prof. Krešimirom Veselićem s njemačkog Sveučilišta Hagen 2009. dobio je nagradu SIAM SIAG-LA za najbolji rad iz područja numeričke linearne algebre, piše novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!