HSU traži uvođenje dodatka za preživljavanje umirovljenika

Vijesti 16. velj 202213:45
Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL

 Hrvatska stranka umirovljenika izrazila je u srijedu razočaranje najavljenim mjerama Vlade za ublažavanje rasta cijena energenata te pozvala na uvođenje dodatka na mirovine u rasponu od 100 do 300 kuna dok se ne zaustavi inflacija i cijene stabiliziraju.

“S velikom nevjericom i dubokim razočarenjem primili smo današnju vijest vezanu uz Vladine mjere protiv vala poskupljenja koje se odnose na zaštitu umirovljenika, tj. o preslikanom modelu isplate covid-dodatka”, ističe se u HSU-ovom priopćenju.

Upozoravaju kako je u okolnostima svakodnevnog povećanja cijena namirnica, bankarskih, poštanskih, komunalnih i drugih usluga te osobito cijena energenata, efekt najavljene jednokratne pomoći “samo kap koja ne može ugasiti požar” za 566.067 umirovljenika koji primaju mirovine manje od tri tisuće kuna.

Odnos Vlade prema umirovljenicima ocijenili su “maćehinskim”, napominjući kako “vlada vodi više računa o financijskoj, a potpuno zanemaruje socijalnu održivost predloženih mjera”.

Smatraju kako bi jedino ispravno i pravedno rješenje bilo za vrijeme inflatorne krize uz mirovine isplaćivati “dodatak za preživljavanje” u rasponu od 100 do 300 kuna.

Napominju kako od ovog prijedloga ne namjeravaju odustati, navodeći kao jedan od razloga i činjenicu da Hrvatska izdvaja iz proračuna najmanji postotak za mirovine od svih država u Europskoj uniji.

Trajanje krize, ističu nadalje iz HSU-a, u velikoj će mjeri ovisiti i o vladinim mjerama za oživljavanje gospodarstva, zaustavljanju iseljavanja, efikasnijem sudstvu, što većoj financijskoj i energetskoj neovisnosti te rezanju korupcijske i kriminalne hobotnice. “U tome vlada može računati na pomoć i suradnju Hrvatske stranke umirovljenika i njezinih članova koji su redom iskusni, odgovorni, nekorumpirani i skromni dionici hrvatskog društva”, poručuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.