HZJZ objasnio razliku smrti od i sa covidom

Vijesti 10. velj 202215:41 > 15:53 0 komentara
Rusija, covid, koronavirus, hospitalizacija
Dimitar DILKOFF / AFP, Ilustracija

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata od ili sa covidom umrlo 48 osoba. Od početka pandemije, prema službenim podacima objavljenim na vladinoj stranici Koronavirus.hr, umrlo je 14.329 osoba. Međutim, tek odnedavno bilježi se razlika u smrtima od ili sa covidom.

Kako doznajemo od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, razlikovanje sa ili od covida-19 u bolnicama se provodi od 10. siječnja ove godine.

VEZANE VIJESTI

Prema tim novim podacima u posljednjih mjesec dana, odnosno od 10. siječnja do 9. veljače, ukupno je preminulo 1.437 ljudi. Od toga je 1.051 osoba preminula od, a 386 sa covidom-19.

Kako su se otpočetka u javnosti javljale nejasnoće što znači smrt od covida, a što sa covidom, zamolili smo stručnjake HZJZ-a da nam objasne razliku.

Ukratko, smrt bolesnika koji su umrli od covida, definira se kao smrt uzrokovana bolešću koja je klinički kompatibilna s potvrđenim slučajem covida-19, osim ako postoji jasni drugi uzrok smrti koji se ne može povezati s covidom-19, primjerice neka vrsta traume. Klinički tijek razvoja bolesti je liječnicima dobro poznat, a među ostalim podrzumijeva završetak pneumonijom, plućnom embolijom, RDS-om, sepsom ili drugim posljedicama covida-19. Također, da bi se definirala smrt od covida, između vremena bolesti i smrti ne smije postojati razdoblje potpunog oporavka.

S druge strane, smrt bolesnika koji su umrli sa covidom, definira se kao smrt koja je uzrokovana i klinički kompatibilna s drugim bolestima (npr. trauma, rak u terminalnoj fazi, moždani udar, infarkt miokarda, terminalna faza bubrežnog zatajenja, terminalna faza zatajenja jetre i dr.) i ne postoji jasan klinički tijek bolesti koji se povezuje s covidom.

Nažalost, Hrvatska po stopi smrtnosti u Europi ne stoji dobro. Prema podacima koje je ECDC objavio 3. veljače Hrvatska se nalazi na 9. mjestu najviše kumulativne smrtnosti od početka epidemije sa stopom od 3394.88 umrlih na jedan milijun stanovnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!