I Božinović objašnjava Plenkovićevu najavu izmjena ZKP-a: Ne odnosi se na medije

Vijesti 14. velj 202322:04 0 komentara
N1 / Ivan Hrstić

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u utorak da se najavljene izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP), radi zaustavljanja curenja informacija iz sudskih spisa, ne odnose na medije, te će novinarima i dalje biti zagarantirana sloboda izvješćivanja.

“Nema govora o tome, mediji ovdje nisu predmet”, izjavio je Božinović u Dnevniku Nove TV upitan za komentare nekih stručnjaka da su najavljene izmjene ZKP-a pokušaj udara na slobodu medija.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je najavio izmjene Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona kako stvari iz spisa više ne bi nekontrolirano i namjerno, kako je rekao, izlazile van.

Božinović poručuje da su sloboda novinarstva i izvješćivanja zagarantirane i tako treba ostati.

“Mediji nisu predmet budućih nekih istraživanja, ispitivanja, propitivanja, oni su tu da sa svim informacijama koje dođu do njih, upoznaju javnost”, rekao je Božinović o najavljenim zakonskim izmjenama.

No, istaknuo je, ako izvidi nisu javni i ako postoji ograničenje na sudionike postupka  – DORH, osumnjičenike i njihove odvjetnike, onda je pretpostavka da je to krug u kojem bi te informacije trebale cirkulirati.

Raščišćavanje negativnih pojava unutar vlastitih redova

Božinović je komentirao i  uhićenja petero policajaca u posljednja dva tjedna diljem Hrvatske te rekao da je u pitanju raščišćavanje negativnih pojava unutar vlastitih redova.

“Policija je poznata po tome da je rigorozna prema svojim pripadnicima, onima koji ne postupaju sukladno pravilima i tu nema oprosta. Da bi imala povjerenje javnosti, policija mora pokazati da takve pojave u svojim redovima ne trpi”, poručio je.

 Uskok je danas nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv načelnika policijske postaje u Sisku Marijana Detelića kojega sumnjiči za trgovanje utjecajem.

“I taj više nije načelnik, a pitanje je hoće li biti policajac”, rekao je Božinoviće te dodao da ne može govoriti unaprijed o tome što će pokazati postupci koji slijede.

Ustvrdio je i da je uvijek bilo takvih pojava, no činjenica je da ih se u mandatu ove vlade vrlo efikasno otkriva.

“Godišnje, u zadnjih pet godina, pokreće se oko 500 disciplinskih slučajeva protiv policajaca, oko 80 ih odgovara udaljenjem s dužnosti, a 20 ih izgubi posao”, rekao je Božinović istaknuvši nizak prag tolerancije za bilo kakve prekršaje u policiji.

Dodao je i da ne zna ni jednu drugu instituciju koja je tako stroga i učinkovita u otklanjanju ovakvih problema u svojim redovima.

Interes pravne države

Upitan za slučaj Zambija i izvide oko posvojenja djece iz Afrike, rekao je da su oni  tajni, te istaknuo delikatnost situacije koja uključuje djecu i posvojitelje.

“Aktualni slučajevi su predmet interesa policije koja sve to radi u koordinaciji s Uskokom”, rekao je ministar te dodao da se mora voditi računa i o činjenici da iz raznih zemalja, uključujući afričke, već imamo djecu koja su godinama u Hrvatskoj, već su se aklimatizirala i postali hrvatski državljani.

Sigurno će policija propitkivati sve što je u interesu pravne države, no  treba voditi računa i o zaštiti dječjih interesa, poručio je.

Na pitanje o međunarodnoj policijskoj suradnji u slučaju Zambija, rekao je da se ona odvija preko međunarodnih policijskih organizacija, ponajprije tu je Interpol s kojim se surađuje od prvog dana.

“No ne možemo bit zadovoljni kvalitetom i  svime onime što bi trebali biti odgovori na legitimna pitanja koja postavlja policijski sustav”, rekao je ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!