I Turudićev prvi šef provjerit će ima li dokaza da ga stegovno prijavi

Vijesti 05. velj 202413:52 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Pratimo posljedice objave poruka između kandidata za glavnog državnog odvjetnika i USKOK-ove okrivljenice.

Predsjednik Visokog kaznenog suda RH Željko Horvatović potvrdio je za N1 da će provjeriti ima li dokaza na osnovu kojih bi se mogao pokrenuti stegovni postupak protiv suca tog suda i kandidata za glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

Horvatović je prvi nadređeni sucu Turudiću, te je prema Zakonu o Državnom sudbenom vijeću prvi nadležan da protiv suca Turudića zatraži pokretanje stegovnog postupka ako ocijeni da za to ima dokaza.

Tko može pokrenuti stegovni postupak?

Ova najava suca Horvatovića dolazi nakon što je i predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić najavio da će prikupiti sve potrebne informacije o Turudiću.

U zadnjih tri dana u javnost su izašli Turudićevi kontakti sa Zdravkom Mamićem, ali i njegove poruke s Josipom Rimac iz kojih proizlazi da se Turudić s njom družio puno više nego što je to priznao tijekom saslušanja pred saborskim Odborom za pravosuđe.

Zbog toga ga brojni oporbeni čelnici prozivaju za laganje. To bi također mogao biti osnov za pokretanje stegovnog postupka jer je jedno od predviđenih stegovnih djela i nanošenje štete ugledu suda i sudačke dužnosti.

Je li nastupila zastara progona?

Za druženje s Mamićem i Josipom Rimac sudac Turudić, izvjesno je, neće moći stegovno odgovarati. Naime, od oba ta događaja prošlo je više od tri godine a to je rok u kojem se može pokrenuti stegovni postupak protiv suca.

Osim toga, stegovni postupak mogao bi ostati samo mrtvo slovo na papiru, budući da se ne može voditi protiv osobe koja više nije sudac. Ako Turudić u srijedu bude imenovan glavnim državnim odvjetnikom protiv njega, budući da više neće biti sudac, stegovni postupak neće se moći voditi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!