Idemo li prema ukidanju covid-potvrda? U Stožeru se ponovno nisu usuglasili

Vijesti 07. velj 202222:12 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

U nešto više od sat vremena iz Stožera su u javnost došle dvije potpuno suprotne informacije o primjeni covid-potvrda u Hrvatskoj.

Glavni epidemiolog i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najprije je rekao da se razmatra djelomično ukidanje covid-potvrda da bi šef Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović to vrlo brzo – demantirao. I nije prvi put da slušamo oprečne poruke iz Stožera. 

Bez covid-potvrde u kazalište ili restoran, bez maske u javnom prijevozu. Poput europskih zemalja koje odustaju od šire primjene covid-potvrda, djelomično ukidanje razmatra i Hrvatska – objavio je oko 13 sati Krunoslav Capak.

“Razmatramo tu mogućnost i o tome se raspravlja, ali mi ćemo na vrijeme obavijestiti javnost kad odlučimo da bi trebalo ići u odustajanje od nekog dijela covid-potvrda”, rekao je. Naveo je i primjer Danske, koja, kaže, planski ukida potvrde. One, ipak, i dalje ostaju obveza u zdravstvu i socijali.

“Treba provjeriti u čemu oni odustaju od covid-potvrda, činjenica je da mi također razmatramo te mogućnosti jer covid-potvrde gube na svojoj važnosti od kad je došao omikron koji zaobilazi imunoloski sustav”, objasnio je Capak.

vezane vijesti

Tek nešto kasnije javio se šef nacionalnog Stožera koji sve demantira.

“U ovom trenutku ostaju mjere, uključujući covid-potvrde… I budimo realni, oni koji idu prema većim ukidanjima su države koje imaju višu stopu procijepljenosti… U ovom trenutku ne”, jasan je Božinović na pitanje ide li se prema ukidanju covid-potvrda.

Da stvar bude jasna, i sam premijer Plenković kratko odgovara…

“Nemam što dodati, osim ovoga sto je Božinović rekao”, kratak je i jasan premijer.

Od ukidanja potvrda, dakle zasad ipak – ništa.

Kao i obično, u Stožeru prate situaciju. Kao i obično, međusobno se nisu usuglasili što će s mjerama. Zato i dalje pratimo situaciju.

A što o svemu misle građani?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!