Imamo dokument koji USKOK traži od EPPO-a: Za sud nema dvojbe tko mora voditi istragu na Geodeziji

Vijesti 14. ožu 202406:21 3 komentara
N1

N1 je dobio uvid u jedan od dokumenata iz istrage afere na Geodetskom fakultetu što ih USKOK traži od Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO).

Kako je u utorak priopćeno, USKOK je zatražio od EPPO-a pravomoćno rješenje o provođenju istrage, te sudske odluke vezane za pitanje nadležnosti, kao i obavijesti o tome što je predmet daljnje istrage EPPO-a.

Zatražili su to pozivajući se na Uredbu kojom se provodi pojačana suradnja s EPPO-om. Potaknuli su ih dokumenti koje im je poslala Vlada RH. U pitanju su izvještaji na osnovu kojih premijer Andrej Plenković već tjednima tvrdi da u suradnji Ministarstva kulture i Geodetskog fakulteta nije bilo zlouporabe europskog novca namijenjenog obnovi nakon potresa.

Važni dokumenti

N1 je već objavio sadržaj odluke kojom Županijski sud u Zagrebu potvrđuje nadležnost EPPO-a, a sada imamo i novi dokument prema kojem također nema dvojbe oko toga tko je nadležan za provođenje ove istrage.

Radi se o sudskoj odluci kojom su odbijene žalbe bivšeg dekana Geodetskog fakulteta Almina Đape i još nekoliko njegovih suosumnjičenika. Žalbe su uložili na rješenje o provođenju istrage. Prema Zakonu o kaznenom postupku to rješenje donosi tužiteljstvo, u ovom slučaju EPPO, a o žalbama odlučuje sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu.

Upitna nadležnost

Iz tog dokumenta proizlazi da je jedan osumnjičenik doveo u pitanje nadležnost EPPO-a u ovoj istrazi.

Riječ je o privatnom poduzetniku koji je osumnjičen da je Geodetskom fakultetu ispostavljao razne fakture, među ostalim i one vezane za 3D skeniranje kulturne baštine. Novac je, sumnja se, neosnovano isplaćivan, te zatim korišten za uređenje nekretnina u vlasništvu dekana Đape i njegovog najbližeg suradnika, profesora Boška Pribičevića.

U svojoj žalbi osumnjičeni poduzetnik pokušao srušiti nadležnost EPPO-a. Tvrdio je kako nije znao kojim sredstvima se plaćaju njegove fakture, budući da je on imao ugovor s Geodetskim fakultetom.

Za sud nema dvojbe

“Nisam mogao znati da je u pitanju novac koji je povezan s novčanim sredstvima Europske unije”, jedan je od argumenata istaknutih u njegovoj žalbi.

Županijski sud u Zagrebu žalbu mu je, kao i ostale što su podnijete na rješenje o provođenju istrage, odbio. Utvrdio je, naime, kako je opravdano što ovog osumnjičenika istražuje europsko tužiteljstvo budući da mu je preko Geodetskog fakulteta novac isplaćivan kroz projekt Lidar koji je sufinancirana sredstvima Europske unije.

Što dalje slijedi?

Inače, prema uredbi kojom je reguliran njegov rad, EPPO sam može, ako tijekom istrage utvrdi da radi na slučaju koji nije u njegovoj nadležnosti, prepustiti postupak nacionalnom tužiteljstvu.

Za sada još nema odgovora na pitanje hoće li EPPO predati USKOK-u tražene dokumente i što će USKOK poduzeti ako ih dobije. Nije jasno ni što će USKOK učiniti ako im EPPO odbije dati traženu dokumentaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare