USKOK od EPPO-a traži informacije o aferi na Geodetskom fakultetu: Što to znači?

Vijesti 12. ožu 202417:29 1 komentar
Davorin Visnjic/PIXSELL

USKOK se maloprije oglasio službenim priopćenjem nakon što premijer Andrej Plenković već mjesecima problematizira nadležnost EPPO-a u slučaju Geodetskog fakulteta.

Odlučili su, kako navode, zatražiti pravomoćno rješenje o provođenju istrage protiv Almina Đape i ostalih osumnjičenih za nezakonito trošenje europskog novca. Naime, već mjesecima se iz Vlade poručuje da je dio novca, onaj kojim je plaćeno 3D skeniranje, bio iz hrvatskog proračuna, pa se zbog toga postavlja pitanje je li EPPO nadležan za ovaj slučaj.

Evo što kaže USKOK

“Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) uputio je dopis Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, sa zahtjevom za dostavom pravomoćnog rješenja o provođenju istrage te sudske odluke vezane za pitanje nadležnosti, kao i obavijesti o tome što je predmet daljnje istrage EPPO-a u smislu Uredbe vijeća (EU) 2017/1939.

Odredbama Uredbe Vijeća (EU) 2017/1939 od 12. listopada 2017. o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja („EPPO”) i Zakona o provedbi navedene Uredbe propisana je nadležnost EPPO-a i nacionalnih tijela kaznenog progona. U skladu s navedenim propisima USKOK i nadležna državna odvjetništva razmjenjuju informacije s EPPO-om u Hrvatskoj u svakom predmetu u kojem se ukaže potreba njihove preliminarne evaluacije.

Upravo u cilju ostvarenja preliminarne evaluacije dostupnih i javno objavljenih informacija vezano za određeni predmet, a u skladu s načelom lojalne suradnje EPPO-a i nacionalnih tijela sukladno člancima 25. i 26. Uredbe vijeća (EU) 2017/1939, upućen je navedeni dopis”, objašnjavaju iz USKOK-a.

Je li Plenković tražio reakciju?

Iz USKOK-a su, dakle, potvrdili da su zahtjev EPPO-u uputili nakon informacija koje su o aferi na Geodetskom fakultetu objavljene u javnosti. Njih je, kako smo javljali, iznio u više navrata premijer Plenković.

“Ja vam tvrdim ono što je apsolutno točno i istinito. Zar vi mislite da bi ministarstva financija, graditeljstva i kulture, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje i Državna riznica predsjedniku Vlade, koji traži precizno očitovanje odakle su ti novci, rekli da je to Državni proračun, a da je u biti nešto drugo? Rekli su ono što je”, poručio je Plenković prije dva dana.

I ranije je Plenković govorio isto – da je i od Ministarstva kulture i Ministarstva financija dobio uvjeravanja da je u pitanju hrvatski novac kojim je plaćeno 3D skeniranje zgrada uništen u potresu.

Što se događa u USKOK-u?

Neslužbeno doznajemo da je USKOK ove informacije od EPPO-a zatražio već prije par tjedana, no europska tužiteljica Tamara Laptoš nije im ih predala. Sada su zato poslali službeni dopis. Sama Laptoš je u intervjuu za N1 izjavila kako ih USKOK nakon otvaranja istrage na Geodetskom fakultetu ništa nije tražio.

Inače, USKOK je ranije danas objavio prvo priopćenje koje je, kako neslužbeno doznajemo, na web stranici završilo greškom. U njemu je stajalo: “Povodom medijskih upita navodimo da Uredba Vijeća (EU) 2017/1939 od 12. listopada 2017. o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja („EPPO”) i Zakon o provedbi navedene Uredbe propisuju nadležnost EPPO-a odnosno nadležnost nacionalnih tijela kaznenog progona.

U skladu s navedenim propisima USKOK razmjenjuje informacije s EPPO-om u Hrvatskoj u svakom predmetu u kojem se ukaže potreba njihove preliminarne evaluacije. USKOK donosi odluku o poduzimanju radnji u smislu izvršavanja svoje nadležnosti kada ocijeni da su za to ispunjene činjenične i pravne pretpostavke”. To priopćenje je povučeno sa službene stranice, te je objavljeno novo u kojem se potvrđuje da su od EPPO-a zatražili dokumentaciju o aferi na Geodetskom fakultetu.

Čija je nadležnost u aferi Geodezija?

Ovo novo priopćenje USKOK-a bitno je u kontekstu mogućeg sukoba nadležnosti u slučaju Geodezije. Naime, ukoliko USKOK ocijeni da ima razloga za njihovo postupanje mogu sami pokrenuti postupak. Ako im pak EPPO ne bi dao dokumentaciju moglo bi doći do otvaranja pitanja nadležnosti o čemu bi onda odluku morala donijeti glavna državna odvjetnica.

EPPO je uvjeren da je nadležnost njihova. O tome svjedoči dokument u koji je N1 ranije dobio uvid. U njemu ističu kako su nadležni za “sva kaznena djela koja utječu na financijske interese Europske unije”.

Među tim djelima su ona u kojima je, kako pojašnjavaju u dokumentu, ona u kojima je nastupila šteta za financijske interese EU, ali i ona u kojima je šteta mogla nastupiti.

Podsjećaju da je u pitanju tumačenje iz Direktive 2017/1371 koja je i provedena u hrvatskom nacionalnom pravu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare