Imamo presudu: Šime Erlić prebrzo vozio u Zadru. Ovo mu nije prvi put

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar u Vladi Andreja Plenkovića prekršio je Zakon o sigurnosti prometa na cestama u vrijeme dok je bio državni tajnik. Sve je na sudu priznao, no kaznu nije izbjegao.

Ministru Šimi Erliću ovih je dana dostavljena presuda Općinskog suda u Zadru zbog prebrze vožnje u kojoj je uhvaćen u siječnju prošle godine. Tada još nije bio ministar, ali je kao državni tajnik bio na visokoj poziciji u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Ipak, nije se libio voziti preko ograničenja što mu, kako doznajemo, nije bilo prvi puta.

Policija ga je 13. siječnja prošle godine nešto iza 21 sat snimila kako u naseljenom mjestu, u Ulici 84. gardijske brigade u Zadru, vozi 95 kilometara na sat iako je ograničenje bilo 50 kilometara na sat.

Prijava protiv Erlića

Obračunavši mu 10 posto sigurnosne razlike, prometna policija podnijela je protiv njega u ožujku prošle godine prekršajni nalog prema kojem je za 35 kilometara na sat prekoračio dopuštenu brzinu.

Iako je, kako proizalzi iz presude, bio svjestan da je vozio prebrzo, Erlić je uložio prigovor pa je slučaj završio na Općinskom sudu u Zadru.

Tijekom prekršajnog postupka Erlić je već postao ministar, a sudu je sve na kraju i priznao.

Erlić: ‘Priznajem prekršaj’

“Priznajem da sam napravio prekršaj za koji me ste tereti, ali molim da mi se uzme u obzir da u poslovne svrhe svaki tjedan putujem na relaciji Zadar-Zagreb kao i po ostalim dijelovima Hrvatske”, naveo je Erlić.

Objasnio je zatim kako uobičajeno pazi na ograničenja brzine posebno na ovoj relaciji na kojoj je snimljen budući da se radi o njegovoj uobičajenoj ruti.

“Ovakvi prekršaji su iznimka i ubuduće ću biti pažljiviji, te neću kršiti ograničenja”, pravdao se Erlić.

Blaga kazna za ministra

Zakon o sigurnosti prometa na cestama za ovaj prekršaj predviđa novčanu kaznu od 390 do 920 eura. Budući da je već osuđivan za kršenje ograničenja brzine Erlić je i sada proglašen krivim, te mu je izrečena novčana kazna od 201 eura odnosno 1514,43 kune.

Sud je zaključio da je zbog Erlićevog priznanja opravdano izreći mu kaznu nižu od minimalne propisane. Riječ je o pravomoćnoj presudi, a Erlić osim novčane kazne mora podmiriti i sudske troškove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.