INTERAKTIVNA KARTA Sve dezinformacije o ratu u Ukrajini na jednom mjestu

Vijesti 17. ožu 202210:26 > 10:57 0 komentara
Ukraine facts

Od samog početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. veljače, internetom su počele kružiti i različite dezinformacije o ratu u Ukrajini.

“Vidjeli smo da ima puno posla koji treba obaviti, a ove dezinformacije nisu razotkrivali samo fact-checkeri u Španjolskoj, nego i u drugim zemljama”, rekla je Clara Jiménez Cruz, suosnivačica i izvršna direktorica Maldita.es, španjolske neprofitne novinske organizacije, usmjerene na borbu protiv dezinformacija kroz provjeru činjenica i podataka.

Tim Maldite kontaktirao je, uz pomoć Poynterove međunarodne mreže fact-checkera (IFCN), i druge fact checkere da objave dezinformacije koje su razotkrili.

“Znamo da je rad puno učinkovitiji kada fact-checkeri međusobno surađuju, a možemo i prikupiti bolje informacije o tome koja vrsta dezinformacija kruži”, rekla je Jiménez Cruz.

Rezultat je ukrainefacts.org, baza podataka koju je razvila Maldita i koja objavljuje fact-checking o pogrešnim informacijama i dezinformacijama koje kruže u Ukrajini i sada je dostupan javnosti. Tu je i karta svijeta na koju korisnici mogu kliknuti kako bi pročitali o razotkrivenim dezinformacijama u različitim zemljama.

Baybars Örsek, direktor IFCN-a, rekao je da su deseci organizacija za provjeru činjenica doprinijele proračunskoj tablici svojim sadržajem u satima nakon što je projekt uveden.”To je sjajan podsjetnik da je zajednica toliko aktivna i da su već na početku vojne operacije pratili mnogo dezinformacija”, rekao je Örsek. “Divno je vidjeti da se to događa.”

Istaknuo je da su organizacije za provjeru činjenica sada puno bolje opremljene za otkrivanje dezinformacija oko ukrajinske krize, budući da su stekle veliko iskustvo u ovoj istoj vrsti posla oko pandemije koronavirusa.

“Javno mnijenje o tome također je vrlo jasno, tko je prava strana u tome. Ali s covidom je to bilo vrlo izazovno – osobito na početku pandemije. Nitko nije znao što se događa”, rekao je Örsek. “Ali ovaj put je to očito bio čin nepravedne agresije Rusije, tako da to nije veliko pitanje.”

Dezinformacije oko Ukrajine uključuju slike izvan konteksta i fotografije s prethodnih prosvjeda ili sukoba koji kruže internetom kao da se događaju u toj istočnoeuropskoj zemlji.

Sada postoji više od 400 unosa u #UkraineFacts iz više od 45 zemalja, rekla je Jiménez Cruz. Rekla je da nema smisla da se provjeravatelji činjenica fokusiraju na iste dijelove dezinformacija. “Dijelimo iste standarde i, ako je drugi partner obavio posao, posao će biti dobro obavljen”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!