Ivan Rimac o odabiru novog ministra: Očito je da se premijeru žuri

Vijesti 15. pro 202317:36 1 komentar

Ivan Rimac, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu, bio je gost Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović. Tom prilikom komentirao je prijedlog Andreja Plenkovića za novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te aktualnu aferu Mreža.

Podsjetimo premijer Andrej Plenković potvrdio je da je Damir Habijan, saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a, kandidat za novog ministra gospodarstva i održivog razvoja.

“Očito je da se premijeru žuri, žurilo mu se smijeniti prethodnog ministra, a isto tako što prije postaviti novog ministra. Izbori su blizu i treba iskoristiti priliku da se nekog novog tko će se pojaviti na izbornim listama promovira i kroz poziciju ministra. Neće stići ništa napraviti na toj poziciji, ali će sigurno biti objekt interesa medija i više će biti u medijskom prostoru nego bilo koji drugi političar koji nije u Vladi. Jasno je da smo već u nekoj predizbornoj kampanji”, rekao je Ivan Rimac.

N1

Rimac je istaknuo kako je predizborna kampanja počela prljavo.

“Imamo niz prljavih udaraca cijelu jesen. Jedan od problema je što naš izborni zakon definira kampanju tek od raspisivanja izbora, četiri tjedna prije izlaska na biralište i samo u tom razdoblju kontrolira korektnost izjava i kampanje. U ovom predizbornom razdoblju, koje je nužno da bi se javnost zainteresirala i razmišljala o tome kome će pokloniti svoj glas, nemam nikakve kontrole. To se vidi u ovoj pretkampanji”, objasnio je Rimac.

Profesor je rekao da nije shvatio argumentaciju HDZ-a za skretanje afere Mreža prema Mostu.

“Most ima pravo kritizirati Vladu i to nije rušenje ustavnog poretka, to je normalan tijek stvari da oporba kritizira Vladu i njene postupke”, objasnio je profesor.

“Osoba koja se tu spominje bila je u upravljačkoj strukturi Plenkovićeve Vlade. Tko ju je imenovao tamo? Imenovao ju je Andrej Plenković zajedno s ministrom Davorom Filipovićem. To je njegova odluka, njegova je odgovornost tko mu sjedi u Vladi ili tko je zamjenik ministra”, dodao je Rimac.

Profesor je rekao da nema ništa protiv reakcije premijera da smjeni bivšeg ministra i njegovog savjetnika ako smatra kako je to štetno za Vladu i ako to odskače od smjernica rada Vlade.

“U ovom slučaju je to problem nadolazećih izbora. Jedna takva afera neposredno pred izbore sigurno može štetiti rejtingu stranke. To nije prvi ministar koji je smijenjen, ne možemo se sjetiti svih 30 imena koje je Plenković smijenio u svoja dva mandata”, kazao je Rimac.

“Sada je panika da se makne onaj koji bio mogao štetiti izbornom procesu”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare