Ivana Kekin: Dolazi sezona grijanja, a Vlada fućka

Vijesti 13. srp 202215:32 > 15:50 0 komentara
N1

Sezona grijanja dolazi za tri mjeseca, a Vlada "montypaytonovski fućka - uvijek gledaj svijetlu stranu života”, ustvrdila je u srijedu Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) u slobodnom iznošenju stajališta.

Kekin je upozorila da o pitanju opskrbe energijom najesen i ove zime bruji cijela Europa, a hrvatska Vlada tu temu u potpunosti izbjegava.

EU je početkom godine donijela odluku da se sva skladišta plina moraju napuniti na 80 posto do 1. studenog, a Hrvatska ima samo jedno skladište koje je sada jedva iznad 20 posto popunjenosti, što je manje nego u isto vrijeme lani, kaže zastupnica.

Nemaju pojma od kuda će nabaviti plin, jedino što znamo da će biti višestruko skuplji jer su cijene skočile, rekla je Kekin.

“Njemačka gleda kako će potrošiti svaki kilovat, a Hrvatska fućka i priča o tome kako se treba oblačiti u Saboru dok pržimo klimu na 19”, dodala je.

Kekin je također optužila Vladu da vodi politiku koja povlađuje ruskim interesima davanjem posla zakupa dodatnih kapaciteta plina Prvom plinarskom društvu.

Vrijeme je za štednju energije

I Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i Glasa) govorila je o štednji energije.

Šefica Europske komisije poziva građane da smanje grijanje za dva stupnja, zgrada njemačkog Bundestaga smanjuje grijanje i hlađenje, građani u Francuskoj pozvani da smanje potrošnju energije, slovenska vlada izdala preporuke o regulaciji temperature u državnoj i javnoj upravi, navela je.

“A naš premijer kaže ljetni su mjeseci, ljudi se ne griju, svi manje troše, struje ima, preporuke ćemo dati kad bude vrijeme”, kaže Mrak Taritaš.

Naše se ponašanje općenito mora mijenjati radi štednje energije, i to ne samo zbog Rusije nego i zbog očuvanja okoliša i energetske tranzicije. “Krenimo onda konačno, počnimo se svaki dan u svakom pogledu ponašati tako da naš otisak na Zemlju bude što manji”, pozvala je Mrak Taritaš.

Tema slobodnih govora bile su i ceste, Mišel Jakšić (Klub zastupnika SDP-a) pozvao je na dovršenje brze ceste do Koprivnice, a Emil Daus (Klub IDS-a) na dovršenje 10 do 15 kilometara istarskog ipsilona na dijelu prije graničnog prijelaza Plovanija prema Kopru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!