Ivo Žinić: Kuće izgrađene nakon rata svoju su funkciju odradile

Vijesti 05. sij 202118:38 > 18:55 4 komentara
Ivo Žinić
N1

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u Dnevniku N1 rekao je kako se niti jedna kuća koja je nanovo izgrađena tijekom devedesetih nije srušila u potresu.

“Program organizirane obnove kuća oštećenih u ratu započeo je 1994. godine, a po zakonu smo imali i procjenu ratnih šteta, od 1-6. stupnja, a organizirana obnova išla je na onima od 4. stupnja oštećenosti. Dio kuća gradio se od temelja, a sve se gradilo po propisima. Program obnove provodio je tim od stotina ljudi s našim, domaćim ljudima”, rekao je Žinić.

Kazao je kako je on tada bio glavni inženjer za područje Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.

PROČITAJTE JOŠ

“156.000 kuća je obnavljano, a štete su bile 60 posto BDP-a. Obiteljske kuće koje su obnavljane od temelja, one su potpuno nove i nisu srušene. Nove kuće nisu srušene, svoju su funkciju odradile i nisu srušene. Među njima ima crvenih naljepnica, ali u njima nitko nije stradao. A službe trebaju provesti sve potrebne aktivnosti i neka oni koji su odgovorni odgovaraju”, rekao je Žinić.

Kazao je kako je potres uništio Petrinju, Glinu i oštetio Sisak, ali i još devet općina.

“Brojne općine su stradale. Stožer Civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom je nastavak kontinuiranog rada svih žurnih službi koje su odmah po potresu djelovale”, kazao je Žinić.

Rekao je kako je za građane kojima je potrebna pomoć objavljeno šest brojeva telefona.

“Mogu se javiti i u vojarnu Predrag Matanović u Petrinji, gdje je središte Stožera. Jučer su naši mobilni timovi obišli 181 obitelj u 36 sela, gdje su doznali kome je potreban kontejner, hrana, statičar…”, rekao je Žinić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare