Iz HALMED-a za N1 pobrojali koje su najčešće prijavljene nuspojave cjepiva

Vijesti 18. ožu 202110:13 > 11:48 0 komentara
N1

Glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović rekla je u razgovoru za N1 da još uvijek nedostaje dio dokumentacije i nalaz obdukcije 33-godišnje osobe, koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja. Provode se i dodatne opsežne pretrage, a zatražili su i podatak koja serija cjepiva AstraZenece je u pitanju.

Kaže da je teško pretpostaviti kada bi nalazi mogli biti gotovi. “Sve se radi po žurno postupku, prioritet je da se ocjena završi što prije”, rekla je. U prijavi zasad nije navedeno da je 33-godišnjak imao prethodne komorbiditete, dodala je Ivana Šipić Gavrilović.

VEZANE VIJESTI

Navela je da je u Hrvatskoj bilo prijavljeno nekoliko tromboembolijskih događaja, ali dosad nije bilo povezanosti smrtnih slučajeva s cijepljenjem. Slučaj su uputili i na Europsku agenciju za lijekove.

“Prijava je, iako nepotpuna, upućena u EMA-u i danas popodne očekujemo ishod te ocjene”, kazala je.

“Većina nuspojava je blagog do umjerenog karaktera”

Prijave o nuspojavama pristižu svaki dan, kaže glasnogovornica HALMED-a, pa dodaje da je većina nuspojava blagog do umjerenog karaktera, a 10 do 12 posto bi činile ozbiljnije nuspojave. Najviše prijava je za Pfizerovo cjepivo, koje je i najviše distribuirano, a najmanje za Modernu, kojeg je i najmanje.

Pojasnila je što spada u ozbiljnije nuspojave. “Najviše je bilo pojedinih reakcija preosjetljivosti – osip, svrbež, koprivnjača, nekoliko situacija anafilaksije, a u rijetkim slučajevima imali smo parezu lica.”

“Zasad se postupak interventnog uvoza Sputnjika V neće provoditi”

Što se tiče mogućnosti uvoza ruskog cjepiva Sputnjik V, kaže da se zasad postupak interventnog uvoza neće provoditi. Ako bi do njega ipak došlo, “postupak mora biti započet na izjavu HZJZ-a, koji bi iskazivao potrebu za provođenju postupka, ovisno o trenutnoj situaciji.”

Ako EMA-a ne da pozitivnu ocjenu ruskom cjepivu, ako se utvrdi da cjepivo ne zadovoljava sve zahtjeve, naravno da ono neće ići u promet i davati se pacijentima, pojasnila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!