Premijer o Zakonu o osobnim asistentima: Većina udruga je zadovoljno

Vijesti 27. ožu 202318:33 komentara
Izvor: Josip Regovic/PIXSELL

U ponedjeljak je održana sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a, a tom je prilikom izjavu za medije dao predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković.

“Sutra ću biti u Sloveniji, imam sastanak s premijerom, govorit ćemo o odnosima Hrvatske i Slovenije”, najavio je Plenković.

“Osvrnuli smo se i na ankete o rejtingu, ohrabrujući signali, visok stupanj povjerenja naših građana”, dodao je.

Osvrnuo se i na Zakon o osobnim asistentima. “O ovom zakonu se priča skoro 20 godina, kao što smo dosad u pogledu naknadana i za roditelje-njegovatelje i čitav niz drugih naknadana, pristupačnost, uključenost, stalno smo podizali naknade… Trentuno je broj ljudi koji su obuhvaćeni je oko 4000 ljudi, vrijednost je oko 150 milijuna kuna, sad se diže na 14.000, bit će alocirano 156 milijuna eura. Velika većina tih udruga je zadovoljna tim sadržajem zakona.”

“Naša politika je empatična, zbog toga se donose odluke da izdvajamo jako puno sredstava za ljude koji koji imaju tešku bolest za koju lijekovi dotad nisu bili uvršteni na listu HZZO”, istaknuo je premijer.

“Cijela naša politika je suprotna od onog što oporba govori”, dodao je Plenković, dodajući da provode politiku koja je cjelovita i konzistentna.

Osvrnuo se na novi incident o curenju podataka. “Mislim da je već danas dalo izjave ministarstvo financije o toj temi, donesen je zakonski okvir na razini EU krajem 2021. Vrijeme za transponiranje tog okvira je kraj ove godine, on se usvaja na kraju prošle godine za ovu godinu u trećem kvartalu predviđeno je donošenje zakonskog propisa i Mininstarstvo financija će sukladno postojećoj europskoj dirketivi predložiti okvir koji će se odnositi na bolju zaštitu dužnika.”

“Mislim da prvo nadležna tijela trebaju utvrditi kako ti podaci cure, zašto cure, tko je to dopustio, kako se ti osobni podaci koriste, imate Agenciju za zaštitu podataka, a ima i drugih tijela, neka se očituju”, zaključio je premijer.

Plenković najavio u najkraćem roku donošenje uredbe vezane uz OIE

Plenković je najavio da će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u najskorije vrijeme predložiti Vladi usvajanje uredbe vezane uz obnovljive izvore energije (OIE).

Na upit novinara zašto ta uredba i podzakonski akti nisu već doneseni, s obzirom da je novi Zakon o tržištu električne energije donesen prije više od 400 dana, Plenković je kazao da Ministarstvo očito rade na tome.

“Spremaju tu uredbu, koja će biti donesena u najkraćem roku. Mora ići u javno savjetovanje i nakon toga ide na Vladu”, odgovorio je premijer.

Udruženja obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore (OIE HGK) na konferenciji nanovinare ranije u ponedjeljak upozorilo je da je novi Zakon o tržištu električne energije usporio razvoj sektora obnovljivih izvora energije i onemogućio razvoj postojećih projekata u visokoj fazi pripreme.

Navevši sve prepreke u administrativnim postupcima pripreme i razvoja projekata OIE, kao ključni razlog dodatnog usporavanja razvoja tog sektora istaknuli su nedonošenje većeg broja podzakonskih akata, a posebno uredbe kojom treba definirati način dodjele energetskog odobrenja (EO), kao prvog i najvažnijeg dokumenta za pokretanje razvoja projekta OIE.

Po njima, nedostaju i pravila o priključivanju na prijenosnu mrežu, pravila o priključenju na distribucijsku mrežu, mrežna pravila te naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu. To su podzakonski akti čije donošenje kasni od 155 do 430 dana, istaknuli su iz Udruženja, napomenuvši da bez tih akata nije moguće razvijati projekte proizvodnje električne energije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.